"Бухтичка" – за промяната, смелостта, любовта и победата

"Бухтичка" е книга, подходяща и за момичета, и за момчета. Веднага искам да започна с това уточнение. Главните герои са девойки и младежи от САЩ, щата Тексас, малкият град Кловър Сити. Книгата е на издателство "Софтрес", чудесния превод е на Виктория Иванова, а точно намерената корица е на Радослав Донев.

* * *
На първата страница стои цитат от Доли Партън "Открий кой си и бъди нарочно такъв". Книгата е за това:

– да бъдеш себе си, дори когато килограмите ти са в повечко;
– да се оставиш да се влюбиш, дори когато се съмняваш, че момчето харесва освен душата, и тялото ти – същото това тяло, което ти не обичаш особено;
– да се осмелиш да се запишеш за участие на конкурс за красота и даже да увлечеш и двете си приятелки да направят същото, въпреки, че едната е с пълничка и прякорът й е "Бухтичка", другата носи шини на крака, третата има криви зъби;
– да бъдеш първата, която участва заради идеята, че правилата могат и трбява да бъдат нарушавани, че клишетата са, за да ги разбираме, че не ти пука какво говорят другите.

Не случайно "Бухтичка" е спечелила 5 награди – вижте ги на задната корица, а правата за филмиране на книгата са откупени от Disney.

В романа ще откриете още много теми: за приятелството, за първите трепети на любовта, за първата целувка, за втората целувка, за първата среща със секса, за ревността, за мъжкото съперничество, за подигравките в гимназията, за отношеията майка и дъщеря, за преживяването на смъртта на любим човек и как се учиш да живееш с усещането за липсата му. Толкова много теми, така важни за всяко момиче и за всяко момче.

Няма да кажа как свършва книгата – само ще посоча, че любовта и смелостта побеждават в известен смисъл. А Доли Партън освен на първа страница се явява още няколко пъти, по няколко начина, така че ако ви се прииска да си пуснете от youtube нейната "Джолийн", ето я:

"Бухтичка" ще ви достави удоволствие от хубавия стил и структура, ще усетите и удовлетворение от постиженията на персонажите. Препоръчвам я горещо на: учителите по литературата в 7-12 клас – за извънкласно четене или СИП; на Министерството на образованието, когато реши на прави нови програми за задължителна и препоръчителна литература; на всички медии и организации, когато започнат да правят класации за книги, които "на всяка цена трябва да прочетеш, докато станеш на 18"; на всички – тийнеджъри и техните родители, които обичат хубавите книги и не чакат да им я препоръча някоя класация, а прочетат моя текст тук.

Приятно четене и се надявам да почерпите малко от смелостта и вярата, че животът е хубав, а ще бъде и още по-хубав на главната героиня – Уилоудийн Диксън.

Сподели в: