"Бурята" по Шекспир в кино Люмиер през септември

Националният дворец на културата и кино „Люмиер” продължават добрата традиция да представят филмови адаптации по произведения на великия майстор-разказвач Уилям Шекспир.

Серията от прожекции започна през май тази година с „Ромео и жулиета”, „Ричард III” и „Хамлет”, продължи с „Трагедията на Макбет” и „Крал Лир” през юни, а на 16 и 21 септември от 19:00 часа зрителите могат да се насладят на „Бурята”.
Класическата екранизация е от 1979 г. и е на режисьора Дерек Джарман. Филмът е с участието на: Хийткоут Уилямс, Карл Джонсън, Тоя Уилкокс и др.

Могъщият магьосник Просперо живее на безлюден остров с непорочната си дъщеря Миранда. Той е в изгнание, прокуден от херцогството си от алчния за власт свой брат Антонио, както и от краля на Неапол Алонсо. Провидението приближава тези врагове – с помощта на своя васал – духът Ариел, Просперо призовава буря, която води до крушението на италиански кораб. Синът на краля, считайки останалите за изгубени, става пленник на Просперо и се влюбва в Миранда. Антонио и Алонсо се скитат из острова в компанията на пиян готвач и моряк. Заедно със звероподобния роб на Просперо – Калибан, те кроят заговор за убийството на магьосника. Просперо търси своя триумф, Ариел – свободата си, Миранда копнее за съпруг, а моряците просто искат да танцуват.

Една от най-провокативните и изтънчени адаптации на най-мистериозната сред пиесите на Шекспир. Почитта на Джарман към последната пиеса на Барда е най-добрият му филм, майсторски заснет из сгради, които изглеждат като готическите рисунки на падналия Рим, излезли под четката на Джовани Пиранези.

Най-добрите филмови адаптации на Уилям Шекспир ще имат възможност да гледат зрителите на кино „Люмиер” и през октомври, когато ще има прожекции на „Хамлет”, „Ричард III” и „Книгите на Просперо”.

“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино “Люмиер” се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата „Великите Шекспирови екранизации” – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино „Люмиер”.

Сподели в: