Бурни аплаузи за куклен театър Варна в Анкара

Четири пъти представлението „Някои особености на кукления театър” е изпратено на крака в дните на деветото издание на Международния фестивал на детския театър „Малки дами, малки господа”

По покана на Националния театър на Турция Държавен куклен театър Варна беше гост за втора поредна година на Международния фестивал на детския театър в Анкара. Фестивалът, който носи името „Малки дами, малки господа”, е сред уважаваните световни форуми в жанра.
Пътуването на трупата се осъществи с финансовата подкрепа по Програма за културни контакти „Мобилност” /сесия I/ 2013 на Национален фонд “Култура” за финансиране на участия в международни културни форуми в чужбина на представители на българската култура и изкуство и посещения на чуждестранни мениджъри и програматори в областта на културата и изкуствата.
В една от най-старите и престижни зали в турската столица варненската трупа в състав от 16 актьори представи един от коронните си спектакли – „Някои особености на кукления театър” с режисьор Вера Стойкова и авторски идеи на участниците. Постановката разкрива дълбоките пластове, скрити под обичайната представа за този вид изкуство във формата на уникално шоу, което съчетава свежо чувство за хумор с виртуозно актьорско майсторство. Тя се играе вече седма година в България и е сред предпочитаните от семейната и младежка публика у нас.
В Анкара варненските актьори я представят 4 пъти пред пълна зала с хиляда места и всеки път са изпращани с бурни овации. „Публиката беше на крака – споделя емоцията от гостуването директорката на Варненския куклен театър Вера Стойкова, според която връзката между актьорите и аудиторията на фестивала е била изключително силна. – Впечатли ни много високият професионализъм на организаторите и изключителната интелигентност на всички, които са свързани с фестивала, включително и зрителите. Те бяха с много голяма сензитивност към това, което им поднесохме” – обобщавя актрисата мениджър.
По време на 10-дневния си престои в Турция българските актьори завързват трайни приятелства и изграждат професионални контакти с театрални трупи от цяла Европа, от Азия и Канада, както и от различните краища на Турция. На форума са представени 125 спектакъла.
„Ние сме театър, който буди интерес, където и да се появи, защото се отнасяме много стриктно към програмата, която представяме пред публиката. За нас е важно да се запознаем предварително с аудиторията, да проучим стила на фестивала и да се подготвим да се впишем естествено в него”- така обяснява огромния успех на варненската трупа директорката на кукления театър.

Сподели в: