Бурмийката Шаула победи 100 елитни котки

Женската котка Шаула от екзотичната Бурмийска порода спечели състезанието сред над 100 елитни котки на третата фелиноложката изложба на CFA в София. Шаула бе обявена за най-добрата котка от международното жури, след като изпревари по точки конкурентите си от престижните породи  Девон рекс, Корат, Канадски сфинкс, Бомбайска, Сомалийска, Бирманска, Хималайска, Екзотик калърпойнт и по-разпространените Британска, Персийска, Сиамска и др.

Победител в категорията “Котета” също е бурмийката Vita Nova Beatrice, а в клас “Кастрати” най-добър представител е мъжкият персийски котарак Typhoon Persy De Gal. За най-добра домашна котка пък бе избрана женската Harmione PP De Garcia. ВИП котките бяха оценявани от международните топ съдии от САЩ, Холандия, Германия и Русия по редица критерии, включващи както физически, така и поведенчески характеристики. 

Организаторите на изложбата от Българска Асоциация Елитни Котки и Московския клуб “Chatte Noir” бяха посветили услията си на цели две каузи – благотворителна и образователна. Близо 850 лв. бяха събрани в полза на децата със сърдечно-съдови заболявания от детското отделение в Национална кардиологична болница.

Посетителите получиха информационни материали и консултация от ветеринарен лекар за необходимостта от ваксинация при домашните котки. Проучване на кампанията ОКотки, проведено сред близо 150 от посетителите показа, че дори почитателите на елитните породи пропускат важната профилактика.

Половината от анкетираните са посочили, че ваксинират домашните си любимци редовно,  30% са пропускали процедурата, въпреки че са наясно с важността й, а останалите 20% изобщо не са намерили за необходимо. Една от основните заблуди на собствениците е, че котката няма нужда от ваксинация, ако живее само вкъщи. Около 1/5 пък се страхуват, че ваксините могат да навредят на здравето на котката. Също толкова анкетирани смятат, че процедурата е болезнена. Според 22% от хората цената също може да е пречка.

“Притеснително е, че дори хората, които се интересуват или отглеждат елитни породи котки не винаги смятат ваксинацията за задължителна. Голям проблем е, че те не говорят открито с ветеринарния лекар, който може да им даде повече информация и да им докаже, че голяма част от опасенията им са неоснователни. Също така хората не си дават сметка, че лечението на заболяванията в повечете случаи е по-скъпо от превенцията. Да не говорим за риска и страданието за животното и семейството, при което живее”, обясняват ветеринарните лекари.

Представители на международното жури също изразиха притеснението си относно ниската степен на популярност на ваксините при котките у нас. Според проучвания в България ваксинираните котки са под 5%, докато в другите страни от ЕС са над 35%.

По време на изложбата на CFA в София бяха наградени и най-добрите развъдници с постижения за сезон 2012/2013, представени и на изложбата – NobleWinner, RoyalClass, Rado, StarNight, Vianna-Fest и други. Те бяха разпределени в категории за развъдници с котки, спечелили в конкурса за национални и дивизионни победители в Европа, развъдници с най-много шампиони и развъдници с най-много представени котки на изложби.

Допълнителна информация за организациите:
Асоциацията на любителите на котки – CFA
Това е организация с нестопанска цел, основана през 1906 г. Асоциацията нараства постоянно през годините. Общите приходи са нараснали от 155,25 щатскидоларапрез  1907 до над  2,300,000 щатски долара за финансовата 2002-2003 година. CFA е разширила своята дейност и около 400 шоута се провеждат ежегодно в цял свят.CFA шоутата  се оценяват от оценители, които отговарят на високите критерии за квалификация, завършили са строга програма за обучение и притежават определени качества за да оценяват котките въз основа на определените стандарти за породата.

Българска Асоциация Елитни Котки (БАЕК, www.baec.eu) е клубна CFA с основен предмет на дейност: развитие, усъвършенстване и постигане на качествено по-високо ниво на теорията и практиката в областта на фелинологията. Основна цел на БАЕК е да подпомага развитието и налагането на световно възприетите стандарти при отглеждането и развъждането на домашни котки чрез провеждането на изложби на CFA.

Сподели в: