Бургас отново става младежка театрална столица с „Бургаски изгреви 2013“

Последната седмица на април  за девети пореден път ще направи Бургас театрална столица на България. За четири дни на сцените на Военен клуб, Зала НХК и Зала „Космос“ бургаската публика ще може да се потопи в магията на театъра, да посрещне 28 театрални състава от 13 града в страната, да се наслади 35 постановки на български и чужди автори и 12 спектакъла на немски език, да докаже за пореден път, че не само миналото, но и настоящето и бъдещето на театъра е в този град.
Тази година може да се види по много от всичко – от народната приказка, през българските класици – Ст.Л.Костов, Йордан Радичков, Елин Пелин и Иван Вазов, и чуждите – Бранислав Нушич, Виктор Хуго Раскон Банда, до Шекспир. Богата палитра –    от трагедията, през фарса, до комедията. Ще ни разплакват, ще ни разсмиват, ще ни карат да мислим и да мечтаем. И всичко това с желание и плам, които само младите могат да ни дадат.
За първи път ще видим и уличен театър – на площада пред общината Младежки театър „Алтернатива“ – Горна Оряховица ще представи „Клоунада“. Артисти на кокили, буфосинхнонисти, нестандартни живи статуи, смях, закачки с публиката…. Шеговит поглед към живота, любовта и приключенията.
Заедно с програмата на Големия фестивал  за втора година в рамките на “Бургаски изгреви 2013” своя талант и умения в постановки на немски език ще покажат млади театрали от училища с изучаване на чужди езици в цялата страна.
„Театър в училище” е на тема „Европа и нейните ценности“и ще се проведе в зала „Космос“. Младите актьори ще бъдат  посланици на европейските ценности: толерантност, равенство, човешки права, приятелство, мирно съжителство. 
Инициативата се осъществява от Министерство на образованието, младежта и науката, посолството на Германия в България, Арт център „Компас”-Бургас, Фондация “Ханс Зайдел” – България и Гьоте-институт, София.

Сподели в: