„Бургас и морето” 2010 без конкурсен характер

XXVIII – то издание на популярния фестивал „Бургас и морето”, ще събере на една сцена своите най-големи хитове през годините и техните изпълнители, бе обявено днес на пресконференция в Община Бургас.
Новата концепция на музикалния форум няма да има конкурсен характер, а ще представлява емоционален спектакъл, който ще бъде специален подарък за почитателите на добрата българска музика от началото на фестивала през 1973 г. досега. Това заяви по време на срещата авторът на идеята за тазгодишното издание Даниела Кузманова, която е дългогодишен музикален редактор, текстописец, музикален експерт и е следила отблизо развитието на фестивала през всички години на провеждането му.
Целта е поглеждайки назад към добрите песни, създавани и останали през годините, да се направи преценка и да се повишат критериите на конкурсните песни. Освен това така ще се даде повече време на българските композитори и текстописци да напишат песни за „Бургас и морето” 2011, които да са достойни за 1 – то място.
Тази година фестивалът ще се проведе в една вечер и ще бъде на 31 юли /събота/ по традиция в Летния театър на Бургас. Той ще се състои от 16 песни заели първо място на публиката или журито от първия му период от 1973 г. до 1987 г. и от втория – от 1996 г., когато е подновен, до 2009 г.
Освен 16 емблематични и неостаряващи песни в тазгодишното издание ще бъдат включени и 2 музикални китки с по 4 песни. Първата от тях ще съдържа най-новите и последни хитове от конкурса „Бургас и морето”, а втората ще включва песни, незаели първите места, но останали във времето и в сърцата на публиката.
Всички песни ще бъдат с нов подходящ аранжимент, запазващ духа и настроението им и изсвирени от голям симфоничен оркестър. Изпълнението им ще бъде на живо и е поверено на Младежката филхармония в Бургас с диригент Левон Манукян и група „Горещ пясък”. Новият аранжимент на композициите ще придаде нов облик, нов живот и нова звучност на познатите песни, по-близка до младото поколение.

Целта на организаторите е песните да бъдат представени от техните оригинални изпълнители, като всеки от тях ще участва само с 1 песен. Златните песни на „Бургас и морето” ще бъдат събрани в общ диск след провеждането на фестивала.
На срещата бе обявено и началото на една нова инициатива – събиране на снимки от стари, миналогодишни издания на музикалния фестивал, с които ще бъде открита изложба преди стартирането на XXVIII – то издание.
Идеята е с новият фестивал да се сложи край на наложения през последните години стереотип и като цяло конкурсът да се осъвремени и да бъде актуален на съвременните тенденции на музикалната сцена. Това включва отпадане на SMS – гласуването и въвеждане на нова система на гласуване от догодина.

Сподели в: