Бургаският международен фолклорен фестивал 2007

От 22 до 26 август в Бургас ще се проведе XXXIV-ия Международен фолклорен фестивал. Организатори на събитието са Община Бургас, а съорганизатори са Министерството на културата и Българската национална телевизия. Ансамбъл “Мистерия на българските гласове” ще открие фестивала. Заедно с вокалния ансамбъл, на сцената на Летния театър ще излезе танцова формация “Чинари” и оркестър при Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив.

Международният фолклорен фестивал включва концерти на сцената на Летен театър – Бургас с 2300 зрителски места, открити естради в града, научна конференция по проблемите на фолклора, изложба-базар на традиционни сувенири, демонстрация на народни занаяти, фото и видео заснемане на фестивалните прояви. Участници във фестивала са 16 състава от Япония, Португалия, Литва, Беларус, Молдова, Турция, Гърция, Кипър, Армения, Унгария, Полша, Словакия, Сърбия, Македония, Грузия и България.

В рамките на фестивала се представят професионални ансамбли за народни песни и танци от България, чието участие дава възможност за запознаване с българската фолклорна традиция и култура. Индивидуална програма на съставите, участващи във фестивала се връчва в деня на пристигането им. Организационният комитет осигурява преводач на всеки колектив. Научната сесия по фолклор в рамките на феста е на тема “Между историята и фолклора”.

За първи път ще бъде представено изработване на ножове, костени дръжки, инкрустация по остриетата и дръжките и обработка на кожа за сувенири и елементи от старинното облекло. Представянето на художествените занаяти е част от съпътстващата фестивална програма на Регионален бургаски музей. Всеки ден посетителите на музея ще могат да видят и изработване и представяне на кукерски маски и игри от различни краища на България.

От 1978 година бургаският фестивал е член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали (ЦИОФФ), а от 2001 година – на International Festivals & Events Association Europe (IFEA). В историята му са вписани имената на 421 фолклорни състава с над 18 хиляди участници.

Сподели в: