Бургазлии ще могат да гледат на площада великденската литургия

По инициатива на кмета Димитър Николов и общинската администрация бургазлии ще имат уникалната възможност да гледат тазгодишната тъжествена света литургия по случай големия християнски празник Великден на два мултимедийни екрана. Модерните съоръжения ще бъдат разположени от двете страни на катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий”, в който от 23.00 часа на 26 април 2008 г. ще бъде отслужена традиционната празнична служба.
Екраните са с размери 3 на 4 метра и ще предават на живо тържествената процесия. Пред храма ще бъде издигнат подиум с модерна осветителна и озвучителна технология, откъдето отслужващият литургията свещеник ще обяви Божието Възкресение и ще изнесе Благодатния огън.

Тази инициатива на Община Бургас ще позволи на всички, които ще са на площада, също да станат свидетели на църковната церемония по посрещането на големия християнски празник. По този начин Бургас ще се превърне в първия български град, който предоставя такава възможност на своите граждани, решили да посрещнат Великден на открито.
 
Великденската празнична програма в Бургас ще продължи на 27 април 2008  г. от 10.00 ч. в етнографския комплекс на улица „Славянска” 69 с „Великден в Бургас”. На него ще се представят традиционна великденска трапеза, великденски игри като борене с яйца, търкаляне на яйца, люлеене на великденска люлка за здраве и много други. От 10.30 ч. ще  има великденски концерт на хор „Родна песен” в катедралния храм „Св.св. Кирил и Методий”.
 
Честванията ще продължат от 11.00 ч. с детски хепънинг и конкурси за най-красиво боядисано яйце, много игри и забавления на специално подготвени открити сцени в комплексите „Славейков”, „Изгрев” и „Меден рудник”, и на „Охлюва” в Морската градина. Пред сградата на общината от 18.00 ч. ще се проведе „Великденски празник”.

На 28 април 2008 г.  от 18.00 ч. ще има  археологическа експозиция на открито на улица „Богориди” 21 и великденски концерт на Бургаския духов оркестър, който ще бъде на сцена „Охлюва” в Морската градина от 19.00 ч.
Великденски концерти, изложби и игри ще се състоят и в селата Драганово, Маринка, Твърдица, Изворище и Българово с дейното участие на местните читалища.

Сподели в: