Букет от събития за Европейския ден на езиците

На 28 септември празнуваме Европейския ден на езиците в София. Бургас ще го отбележи на 26 септември.
По традиция денят се превръща в истински празник с различни събития. Целта е да се обърне внимание на деца, младежи и възрастни колко е важно изучаването на чужди езици, да подтикне към изграждане на положителни нагласи към всички говорени езици в Европа и да мотивира за учене на чужд език през целия живот.

Вижте програмата в София, Бургас и Варна.

София, парка Заимов, 28 септември, от 11 до 17 ч.
В парка ще има нформационни щандове, състезания и ученически представления ще поведат посетителите на езиково пътешествие през Европа. Поситетелите да се приготвят за забавления, състезания и награди. През целия ден на импровизираната сцена в парка „Заимов“ ще има артистична програма от представления на всеки от представените езици. За доброто настроение ще се погрижи актрисата Мая Бежанска.

Темата на тазгодишния езиков празник е „Храна и хранене”. Всички езикови игри ще са свързани с готвене. Посетителите ще могат да научат имената на основните хранителни продукти на различни езици и да решат специалната многоезична „вкусословица“. Въпреки че на пръв поглед може да изглежда трудна, „вкусословицата“ предлага лесен и забавен начин да се научат много интересни думи.

С превода ще помагат представителите на културните институти, на които им е напълно разрешено да подсказват за думите на техния език. За успелите да се справят с това предизвикателство, както и в другите игри, са предвидени много награди, които ще бъдат теглени по няколко пъти на всеки час от 11 до 17ч.

Всички кръстословици, инструкциите за попълването им и информация за другите състезания са отпечатани в специални листовки, които ще бъдат на разположение на всеки щанд в деня на събитието. Там ще може да се получи и информация за възможностите за учене на езици.

Организатори и участници: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, Руски културно-информационен център, Дирекцията за писмени преводи на Европейската комисия, Асоциация за развитие на София, Център за развитие на човешките ресурси, ОПТИМА. Европейският ден на езиците 2013 се провежда с подкрепата на Столична община и Министерство на образованието и науката.

Бургас чества Европейския ден на езиците на 26 септември

С богата програма от игри, танци и песни в Младежкия културен център ще бъде отбелязан Европейския ден на езиците – 26 септември, четвъртък. Отбелязването на деня на езиковото многообразие започва в 17 часа. Празничната програма ще започне с представление на танцъорите от клуб „Бляк Стайл Дюн“. Танцът под звуците на определено избрана песен ще бъде по-специален, защото в него ще бъдe вплетен жестомимичният език на глухите хора.

За добро настроение на всички ще се погрижат и възпитаници на хорова школа „Милка Стоева“, които ще изпълнят песни на различни езици. Игри – главоблъсканици ще предлагат лесен и забавен начин да се съставят и научат интересни нови думи. За тези, които се справят успешно със задачите са предвидени награди.

Палитрата от участващи езици ще е особено богата /български, английски, немски, руски, френски, испански и италиански/ благодарение на ученици от езиковите гимнзии в Бургас, които също ще се включат в отбелязването на Европейския ден на езиците. Те ще имат задачата да съставят и да попълнят диалози на различна тематика на 6 езика в комикс истории, нарисувани специално за случая в голям формат.

Инициативата цели да привлече вниманието на деца, младежи и възрастни и да им покаже колко е важно изучаването на чужди езици. Те са средство за междукултурно разбирателство и преодоляване на интелектулни бариери.

Събитиeтo се осъществява в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 г.

Варна, 25, 26 и 27 септември 2013 г. от 11.30 до 21 ч.

Събитията са подготвени съвместно от община Варна, РИО Варна, Регионалната библиотека „Пенчо Славейков”, информационния център „Еurope Direct”, Франкофонския център – Варна, който включва Алианс Франсез – Варна и Представителството на Френски институт-България във Варна, както и с подкрепата на книжарница „Шекспир енд Френдс”, „Детски кът” и Младежка група „Аморфа”.

Ето я и програмата:
11.30 ч – 16.30 ч : проект „Жива книга”
Среща-разговор с представители на различни европейски езици
Регионална библиотека „П. Славейков”- Немска читалня; Вход Свободен

17 ч.– 18.30 ч. : „Езиците на сцена”
открита сцена за ученици от варненски учебни заведения
Площад „Независимост”

19 ч. – 21 ч. : Кафе Полиглот
19-то издание
Кафе „Детски кът” – Морска градина (на брега на езерото до летен театър); Вход Свободен

Можете да присъствате също и на 25 септември на четене на откъси от литературни текстове на оригиналния език от представители на европейските езици (английски, испански, френски…). Събитието ще се състои в книжарница „Шекспир енд Френдс” на ул.Драгоман 16.

На 27 септември Франкофонски център Варна ви кани на „Деня на отворените врати” от 10.30 до 12 ч, след което от 14.30 ч до 16 ч (на ул. Преслав 69 – вход от ул. Асен Златаров).

Сподели в: