Б.Т.Р., Графа и Дичо са сред 15-те изпълнители в конкурсната програма на "Бургас и морето"

Вече са ясни 15-те финалисти в конкурсната програма на предстоящото издание на фестивала "Бургас и морето”. От общо 73 постъпили песни журито чрез гласуване определи окончателните финалисти. Сред тях са имената на някои от младите  звезди на българската музика, което потвърждава амбициите на организаторите да обновят изцяло фестивала и неговото звучене.

Вечерта на 2 август 2008 г. на сцената в Бургас ще бъдат представени 15-те селектирани песни, от които журито и публиката ще трябва да изберат своя фаворит.

26-тото издание на конкурса "Бургас и морето“ цели създаването и популяризирането на нови български песни. Затова от тази година ще се провежда само в една категория – за най-хубава песен. Тазгодишното издание ще се състои на 2 и 3 август 2008 г. в Бургас – по традиция под патронажа на кметската управа.

Новият регламент предвижда еднаква тежест на вота на публиката и специалистите. Това ще е гаранцията за яснота и прозрачност, която ще елиминира евентуални съмнения в избора на победител. Председател на журито е Виктор Чучков, а негови членове са Ангел Заберски – син, Тони Димитрова, Ясен Козев, Богдана Карадочева и Стефан Димитров.

Освен новият регламент и жури "Бургас и морето“ има и рекорден за историята си награден фонд. Бургаската община подкрепи с 193 000 лева конкурса. Благодарение на това победителят ще получи 25 000 лева и заснемане на видеоклип към песента, вторият – 15 000 лева , а третият – 8 000 лева.

Конкурсната програма ще бъде излъчена директно по bTV на 2 август, а песните ще бъдат изпети в съпровод на оркестър “Горещ пясък”. Водещи на събитието ще са Орлин Горанов и Мария Илиева. Във втората вечер на фестивала публиката ще чуе най-добрите български летни хитове в изпълнение на група "Акага“ и приятели, както и на финалистите на Music Idol – Тома, Нора, Деница, Шанел, Ясен, Тео. Инициативата "Хитовете, с които помниш лятото“ е подкрепена от БГ Радио.

Списък на участниците в "Бургас и морето“ 2008


"Мимето е от Бургас”

Изпълнява  Васил Петров.
Музика – Красимир Милетков.
Текст – Владимир Пунджев.
Аранжимент – Александър Савелиев и Красимир Милетков.

"Обичай ме за пет минути"

Изпълнява  Орлин Павлов (Кафе).
Музика и аранжимент- Митко Щерев.
Текст- Иля Вълчев.

"Сърф, вятър и море”

Иизпълнява Дичо.
Музика,текст и аранжимент – Дичо.

"Носете ме времена"

Изпълнява Илия Тепев.
Музика, текст и аранжимент – Илия Тепев.

”Карето"

Изпълняват Борис Годжунов, Николай Урумов, Николай Калчев и Оги Драндийски.
Музика – Камен Драндийски.
Текст – Иван Тенев.
Аранжимент -Алекс Нушев и Камен Драндийски.

"Нежно морско цвете"

Изпълняват Б.Т.Р.
Музика,текст и аранжимент – Кирил Божков.

"Пак е лято”
Изпълнява  вокален квартет "Сезони"
Музика – Валентин Пензов.
Аранжимент – Максим Горанов.
Текст – Пейо Панталеев.

"Не знаеш"
Изпълнява Стефан Лалчев.
Музика и аранжимент – Марио Балтаджиев.
Текст – Мартин Раждашки.

"Обещай”

Изпълняват ANGEL SKY.
Музика и текст – Владимир Михайлов.
Аранжимент – Владимир Михайлов, Борислав Бояджиев и Дарин Василев.

"Именно ти”

Изпълняват Нора и Графа.
Музика текст и аранжимент – Графа.

"Утре"

Изпълнява Пламен Ставрев.
Музика и текст – Пламен Ставрев.
Аранжимент – Максим Горанов.

"Рапсодия”
Изпълняват Роберта и Емил Ганов – цигулка.
Музика и аранжимент – Румен Бояджиев – син.
Текст – Даниела Кузманова.

"Вярвай ми" 

Изпълнява Анджело.
Музика и аранжимент – Александър Кипров – младши.
Текст – Явор Кирин.

"Спри"
Изпълнява Стефка Емилова.
Музика и аранжимент – Светослав Михайлов.
Текст – Стефка Емилова.

"Помниш ли море"
Изпълнява Кичка Бодурова.
Музика и аранжимент – Димитър Гетов.
Текст – Кичка Бодурова.

Националният конкурс за забавна песен “Бургас и морето” е организиран за първи път през 1973 г. под името “Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора” от оркестър "Бургас" в Летния театър на града. След 13 издания за кратко той престава да съществува. Възстановен е през 1996 г. с името “Бургас и морето” от група “Горещ пясък” и оттогава се провежда всяка година. Конкурсът е наследил традициите на “Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора”, дал старт на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал емблематични български забавни песни.

В сегашния си вид конкурсът създава и разпространява български песни, развива творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети, изпълнители и развива българската музикална култура. Събитието се провежда всяка година през първата седмица на месец август под патронажа на кмета на Община Бургас.

Над 300 песни са поели своя път от сцената на Летния театър в Бургас. Принос за утвърждаването на конкурса дават с имената си автори като Константин Ташев, Атанас Косев, Митко Щерев, Найден Андреев, Тончо Русев, Ангел Заберски, Борис Карадимчев, Зорница Попова, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Стефан Диомов много други.
През годините председатели на журито на „Бургас и морето” са били Борис Карадимчев, Тончо Русев, Вили Казасян, Иван Кутиков и др.

Сподели в: