Бродуей и Русия очакват ансамбъл „Българе” през пролетта

2009-а е годината на България в Русия. Очакват се много значими културни събития в различни краища на Русия. Едно от най-грандиозните  ще бъде историческият спектакъл на национален фолклорен ансамбъл “Българе” – “България през вековете”.
Изключителният, мащабен танцов спектакъл ще бъде първата в историята българо-руска копродукция. България и Русия имат няколко копродукции в областта на киното: “Опълченците на Шипка”, “Турски гамбит” и др. Но никога до този момент не е правена копродукция на сценично произведение.
Български и руски танцьори, ще застанат рамо до рамо, за да преведат зрителите през четиринадесет вековната история на България. По особено внушителен и драматичен начин те ще покажат как техните деди заедно са проливали кръвта си, за да спрат насилието и да възтържествува справедливостта. Спектакълът ще бъде представен на руски език, което ще го направи още по-разбираем и въздействащ за руската публика.
Уникалното представление търси общото  в историческата съдба на  двата народа. Спектакълът има за цел да напомни на всички нашето общо героично минало и традиционно добрите отношения между двете държави. С невероятната си зрелищност и драматично въздействие “България през вековете” ще остави усещането за невиждана визия, очарование и разтърсваща дълбочина.
На 26 март 2009г. ансамбъла ще изнесе концерт в гр. Чебоксары , а на 28 март 09г. в Москва – в залата на театъра на Руската армия.
Концертите са част от културната програма по повод годината на България в Русия.

Българе превземат Бродуей

На 11 април национален фолклорен ансамбъл “Българе” ще представи спектакъла “Това е България” на известното авеню Бродуей в зала “PETER NORTON SYMPHONY SPACE”.
На шоуто ще бъдат поканени известни българи, като Тед Кочев – режисьор на първата част на филма “Рамбо” – “Първа кръв”, с участието на Силвестър Сталоун. Преди спектакъла ще бъде излъчен филм за приноса на България към света.

Американското турне на ансамбъла ще започне в началото на април и ще продължи около 12 дни.
Освен в Ню Йорк концерти ще има и в Чикаго, на 4 април. Поради големият интерес билетите за спектакъла са изкупени, и ансамбълът ще изнесе втори спектакъл в същият ден.
В Бостън „Българе” ще гостуват на 9 април в зала John Hancock Hall
Във Вашингтон концертът ще е на 12 април. Своето присъствие са потвърдили посланик Петков и  бившия посланик на Америка в България-Сол Полански и др.

Спектакълът който ще изнесе „Българе” е „Това е България”. В седем музикално-танцови картини, разказвачът-чужденец разкрива богатството и красотата на музиката, песните и танците от седемте етнографски области на България, а именно: Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.
Като цяло, спектакълът запознава зрителя с историята, традициите, културата и несломимия дух на българския народ.
До този момент творбата разплака и разсмя публиката в цялата страна, като навсякъде гастролите на ансамбъла се превърнаха в културното събитие за последните 10 години и предизвикаха емоционални
коментари както в медиите, така и в цялата общественост. Досега в България не е имало спектакъл с подобен мащаб и зрелищност. Публиката аплодира на крака изпълнителите и сама се включва във финалния танц, който се пренася в зрителската зала.   
Трябва да се каже, че и музиката към спектакъла  е уникална по своята същност. За първи път красотата на автентичния фолклор е подсилена от класически аранжимент и изпълнения на симфоничен оркестър.

Сподели в: