Британците Лейдитрон – подгряващи за мегаконцерта на Депеш Мод

Остават само четири месеца до грандиозния концерт на легендарните Депеш Мод! Мегапродукцията ще се състои на 18 май на столичния стадион Васил Левски и се провежда в рамките на ТУБОРГ ГРИЙН ФЕСТ 2009. Организатор на грандиозното събитие е София Мюзик Ентърпрайсис.

Вече е известна една от подгряващите групи, която ще излезе на сцената преди великите Депеш Мод. Това са култовите Лейдитрон – една от най-актуалните британски електро-синт-поп формации за последните десет години. Те ще подгряват хедлайнерите на и трите концерта в София, Белград и Загреб. 

Групата Лейдиртон е формирана в Ливърпул през 1999г. Избират името си от песента „Ladytron“ на Брайън Фери, а музиката им има свежо и неповторимо електронно звучене. Членове на групата са Хелън Марни, Даниъл Хънт, Рубен Ву и българката Мира Аройо. Лейдитрон вдъхновяват редица британски групи като Дъ Килърс, а през 2007 г. са подгряващи на Найн Инч Нейлс по време на европейската част от турнето на Трент Резнър и компания.

Музиката на групата е уникално съчетание от електронното звучене на 80те – Крафтверк, Ню Ордър, Ирейжър и Депеш Мод до съвременният електронен звук и инди-рок елементи. Сред най-големите им хитове  са „Seventeen“, „Another Breakfast With You“, „Blue Jeans“, „Evil“, „Destroy Еverything You Touch” и други.  Мира Аройо остава вярна на българските си корени, като пише някои от текстовете на песните на български. Уникалната комбинация може да се усети в песни като „Discotrax”, „Commodor rock”, „Zmeyka” и „CSKA Sofia”.
Лейдитрон имат три студийни албума и правят множество успешни концерти в цял свят. Четвъртият им албум „Velocifero“  е издаден преди броени месеци и обещава да затвърди успеха на талантливите британци. Музикалните критици са на мнение, че бъдещето принадлежи на Лейдитрон заради уникалното съчетание от британски синт-поп и български текстове. 
Изпълнението на Лейдитрон преди легендите Депеш Мод на концерта на 18 май ще бъде третото посещение на групата в България. До този момент те са имали два концерта у нас – през 2003 г. в София и през 2006 г. в Слънчев бряг.

Стартиращо от Израел на 10 май, турнето на Депеш Мод „Tour of the Universe 2009”, ще бъде първото стадионно турне на групата, което ще премине през 22 държави, преди да сложи финала си на рок фестивала Superbock Super Rock в Порто на 11 юли.

Билетите за концерта в София бяха пуснати в продажба на 13 октомври 2008 г. на цени между 40 и 80 лв. и голяма част от тях беше разподадена за броени дни. Все още пропуски на цени от 40, 45 и 55 лева могат да бъдат закупени от Билетен център НДК, онлайн на адрес www.ticketpro.bg, касите на Тикетпро и неговите партньори в цялата страна, както и в магазините  Вижън, Булскай Травъл, Евротурс, Ута, Тур Фор Фън (София), Саунд Гардън (Бургас), Медуза (Велико Търново), Мюзик Център (Пловдив) и Млад техник (Сливен).

Сподели в: