Британски “хирург на сценарии” ще води курс по писане за кино в София

Карл Дерик има 26 години опит в кино-индустрията, работил е по “Гладиатор”, “007 Златното око” и “Хари Потър”

“Повечето сценарии са замислени и написани много слабо. Трябва да променим това.” Това е мнението на Карл Дерик на база неговия 26-годишен опит в кино- и ТВ-индустрията. София е най-новата спирка от неговия кръстоносен поход срещу посредствено разказаните истории – на 2 и 3 декември ще се проведе първият му семинар по творческо писане за кино тук.

Карл Дерик е работил като специалист по грим и специални ефекти, бил е режисьор на втори снимачен екип, фотограф, музикант и скулптор. Работил е по множество заглавия, включително филмите от поредицата “Хари Потър”, “Гладиатор”, “Мумията се завръща”, “Братя Грим”, “007 Златното око”, “Гордост и предразсъдъци и зомбита”. От 12 години работи като “хирург на сценарии”. Продуцентските къщи търсят помощта му за сценарии, които се нуждаят от подобрения. В момента работи по два свои собствени проекта – бюджетен британски свръхестествен трилър и мултимилионна научнофантастична продукция.

Дерик идва в София за двудневен семинар за писане на сценарии, по време на който ще предаде всички ключови знания, натрупани през дългата му кариера. От презентациите гостите ще научат как да постигнат добър ритъм за своята история, как да изберат героите си, какви са ключовите елементи на добрия диалог и още много детайли от процеса.

“Предимство на България е фактът, че тук идват множество международни продукции, с които младите кино-професионалисти могат да натрупат опит,” обясни Дерик. “Смятам, обаче, че уменията за изграждане на завладяващи истории и създаване на реалистични герои се простират отвъд тясното приложение на сценария.”

Семинарът “The Write Stuff” ще се проведе на 2 и 3 декември в DaDa Cultural Bar в София (ул. Героги Бенковски 10). До 25 ноември е активна преференциална цена за регистрация от 39 лв., а местата са ограничени.

Сподели в: