Британка спечели Нобеловата награда за литература

Дорис Лесинг, родена под името Дорис Мей Тайлър в Персия (днешен Иран) през 1929 г., е носител на тазгодишната награда за литература на името на Алфред Нобел, присъждана от шведската Академия на науките.

В мотивите за решението се посочва, че 87-годишната британска писателка е "епичен изразител на женския опит, който със скептицизъм, жар и визионерска сила подлага на анализ една разделена цивилизация".

Нобеловата награда за литература е една от петте първоначални Нобелови награди, учредена през 1901 г. от Шведската академия в Стокхолм. Тя се връчва ежегодно на писател, създал "най-забележителното произведение с висши идеали". Наградата се присъжда с решението на Шведската академия.

През 2005 г. Нобеловата награда за литература е връчена на Харолд Пинтър от Великобритания, а през 2006 г. на Орхан Памук от Турция.

Нобеловите награди се присъждат всяка година на хора, които са провели забележителна научноизследователска работа, разработили са впечатляващи методи или умения, или са направили изключителен принос за развитието на обществото в областите физика, химия, литература, мир и медицина или физиология. Днес мнозина смятат, че това е най-голямото световно признание. Тези, които са наградени с наградата, се наричат Нобелови лауреати.

Наградите започват да се раздават съгласно завещанието на Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател на динамита. Той подписва завещанието си в Шведско-норвежкия клуб в Париж на 27 ноември 1895 г. Първата Нобелова награда е връчена на 10 декември 1901, пет години след смъртта на Нобел.

Церемонията
по връчването на Нобеловите награди по традиция се насрочва на 10 декември, годишнината от смъртта на Нобел, в Стокхолм и в Осло. От 1902 г. всички награди, с изключение на наградата за мир, се връчват в Стокхолм, в Концертната зала, от Краля на Швеция. Нобеловата награда за мир се връчва в Осло.

Всяка награда може да бъде връчвана най-много на трима номинирани. Наградите се състоят от златен медал, диплом, удължаване на шведското гражданство и парична сума. През тази година (2007) паричната сума е на стойност 10 милиона шведски крони или 1,54 милиона долара. В началото е било замислено тези пари да спонсорират бъдещата работа на наградените, но в днешни дни повечето учени вече са преустановили дейността си в момента на тяхното награждаване. Честа практика е лауреатите да даряват парите в полза на научни, културни или хуманитарни дейности.

Сподели в: