"Бременността и първата година от живота на твоето дете" на д-р Елисавета Попниколова

Малко преди Великденските празници издателство „Апостроф“ стартира нова поредица, озаглавена „Училище за родители“. Поредицата включва заглавия на различна тематика в помощ на настоящите и бъдещите родители с безценни съвети и препоръки от доказани професионалисти. Първата книга е „Бременността и първата година от живота на твоето дете“ от д-р Елисавета Попниколова – един от най-успешните практикуващи специалисти педиатри у нас. Този „първи помощник“ за бъдещите майки съдържа всичко, което е необходимо да знаят както за бременността, така и за първата година от отглеждането на детето: от осмислянето на новината, прогонването на страховете, психическата и физическата подготовка за предстоящото събитие и самото раждане, до основните грижи за детето през първите седмици и година: хранене, здраве и болести, имунизации и детско здравеопазване.

Изненадваща и неочаквана, или планирана и желана, бременността е един от най-вълнуващите периоди от живота както на жената, така и на мъжа. С бременността настъпва нов етап за бъдещите родители, за който невинаги те са подготвени и им е нужна коректна помощ в този така важен момент. Майчинството е изпитание за жената, върхов момент в нейния живота, който несъмнено я променя. То е сред онези силни изживявания, които развиват и обогатяват личността, но едновременно изисква мобилизиране на всички ресурси – физическа сила и търпение, спокойствие, изобретателност, смелост и способност.

Книгата „Бременността и първата година от живота на твоето дете“ съдържа отговорите на много въпроси, които вълнуват бременната жена. Тя е неизменен помощник по време на вълнуващите 9 месеца, които предстоят на бъдещите майки, а и за първата година от отглеждането на детето. Книгата е практично ръководство: от него те ще научат как трябва да се подготвят за бременността, как да се хранят правилно, ще разберат как се развива плодът в организма им, ще намерят специален комплекс упражнения за бременни. Тя разкрива на родителите всичко, което ще им е нужно за отглеждането на бебето през първата и може би най-трудна година от съвместния им живот.

За сега в серията „Училище за родители“ са планирани още четири книги, свързани с развитието и възпитанието на децата в най-ранна детска възраст, информация и съвети за предпазване от най-често срещаните детски болести, както и практични препоръки за актуални въпроси от всекидневните грижи за децата в различните възрастови групи, с които родителите се сблъскват – хранене, избор на детегледачка, избор на детска градина и на училище, и други.

За д-р Елисавета Попниколова:

Елисавета Попниколова е родена на 1 юни 1962 г. в София. Учи в Първа английска гимназия. Завършва медицина в столицата и специализира педиатрия. Член е на Управителния съвет на Националното сдружение на педиатрите специалисти извън болничната помощ.

Сподели в: