Братя от Панагюрище получиха голямата награда "Благодеятел на 2009"

Братята Лука и Иван Ангелови от Панагюрище бяха отличени с голямата награда "Благодеятел на годината 2009" снощи на официална церемония в София.

Панагюрското златно съкровище е открито на 8 декември 1949 г. от тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови. И до днес панагюрци го наричат "нашето злато" и са горди, че то разнася славата на България по света. Десетилетия по-късно други двама техни съграждани решават, че панагюрци заслужават "тяхното злато" да остане в града им. Затова спонсорират направата на копие на съкровището и специална зала в градския исторически музей, където то да се съхранява. През декември 2009 г. официално е открита експозицията "Панагюрското златно съкровище в звук и светлина" – една нова идея в областта на туристическите атракции и презентирането на богатото българско културно-историческо наследство.

Кампанията "Благодеятел" започва през 2004 година като регионална инициатива на Ротари клуб „София Сердика” и консултантска къща „Стратегии”, по първоначална идея на Марина Стефанова. Днес “Благодеятел на годината” е национална кампания на Дистрикт 2482 на Rotary International с координатор Ротари клуб „София Сердика”.

Победители в останалите категории станаха:
За личност – Пейо Пеев от село Лопян, община Етрополе
За неправителствена организация – сдружение "Приятели на Лопян";
За стопанска организация – "Балтекс" ООД;
За образователна институция – Читалище "Хаджи Генчо Палавеев", Копривщица.

Целите на кампанията са: да върне благодеятелността и добротворчеството във фокуса на общественото внимание и признание; да документира и съхрани ярките примери за добродетелността на българина; да възпитава у младото поколение чувството за благодарност към стореното добро и чрез събраните примери да го възпитава в дух на добродетел и благодеятелност.

На снимката: Ангел Ангелов от името на семейство Ангелови получава наградата.

 

 

Сподели в: