Любовта към цигулката

Срещнахме се отблизо с Бояна Желязкова, за която цигулката е страст, а музиката – начин да изрази себе си. Занимавала се e и с пеене и композиране, участвалa e в театрални представления, фестивали, различни работилници по изкуствата.

Ето какво сподели Бояна пред Kafene.bg:

Как се срещна с цигулката?

Срещнах цигулката случайно. Моите родители имаха приятели, чиято дъщеря свиреше и те решиха, че не е лоша идея и аз да се занимавам със същото. Забавното е, че с това семейство се запознахме покрай един дакел. Така че, спокойно мога да кажа, че дължа запознанството си с цигулката и музиката като цяло на това нищо неподозиращо куче.

Как се разви твоето музикално обучение?

В трети клас попаднах на уникален педагог – Константин Зидаров. Един от първите лютиери в България. Беше на 90 години, когато започна да ми преподава. Помня как отивах на урок, а той пишеше с писец някоя от поредните си книги. Препоръчвам „Цигулковата магия “ – прекрасна антология за цигулари от цял свят. Също и неговата лична автобиография. Той беше много интересна и богата личност. На него дължа и срещата си със следващия си педагог – Петър Арнаудов, син на Михаил Арнаудов. Той ме подготви за Музикалната Академия. Мога да кажа, че имах късмет с преподавателите си по цигулка, защото това бяха хора с история. От тях научих много. Когато бях на 18 започнах да свиря с рок група Аявис, по- късно с името Good Music Society. Това беше един забавен и интересн период, в който погледнах музиката от съвсем различен ъгъл. Създадохме първия за България албум – спонсориран изцяло от феновете ни. Запознах се с прекрасния композитор Георги Стрезов, с когото работя понякога по негови саундтрак прооекти. Асен Марино (китара), с когото работя върху авторския си проект, Джошуа Маклуър – първи тромпетист на филхармонията във Хонг- Конг- също един от хората, които ми повлия в музикално отношение. Ясен Василев- драматург и поет, с когото поставихме представлението Хляб и Зрелища. Николай Поляков- режисьорът, който ми се довери да напиша музика за представлението  „Любовни хватки “ от Театър „Възраждане“ и да изиграя ролята на момичето с цигулка. Голямо влияние ми оказва музиката, която обичам- Дебюси, Сен-Санс, Гершуин, Орен Лавие, Клинт Мансел и много, много други.

Музикалното изкуство има ли преспективи в България?

Това ми е любимият въпрос. Относително е. Въпрос на креативност и отворено съзнание за нови неща. Никак не е лесно, разбира се, но това не значи, че е невъзможно. Може би това, което липсва генерално в България е колективно мислене. Смятам, че ако работим върху това нещата ще придобият съвсем друг смисъл.

Къде намираш вдъхновение?

Намирам вдъхновение най-често в историите на хората. Самите ние, нашият живот е един изключително интересен сценарий. Голяма част от песните, които пиша са точно това – животът, такъв какъвто е. Е, през призмата на музиката и въображението ми.

Разкажи малко повече за нещата, в които участваш. В какво влагаш творческата си енергия?

Нещото, в което влагам голяма част от енергията си напоследък е авторският ми проект „Songs from the Soul“ . Това са мои композиции, които обединих под общ сценарий и заедно с прекрасни музиканти и танцьори ще представим на 13 март. Също така работя с камерен оркестър Орфей, суинг – джаз триото Wet Pebbles, ирландската група Sonas и други. Всеки един от тези състави крие в себе си много талантливи и добри музиканти. Ето и последния запис, който направихме заедно с китариста Асен Маринов.

Какви качества трябва да притежаваш, за да си успешен музикант?

Лудост. Шегувам се! Търпение и постоянство. Това е, което доста ми липсва на моменти. Днес свикнахме всичко да се случва веднага. Бързо мислим, бързо действаме, бързо говорим, а за свиренето на инструмент се изисква точно обратното. Време. Време, в което човек спира, успокоява мисълта си и се концентрира. Нещо, което става все по- трудно днес.

Какво ще пожелаеш на читателите на Kafene.bg?

Пожелавам на читателите на Kafene.bg здраве, обич и вдъхновение и ги каня на концерта ми в Студио 5 на 13 март от 18:30ч. В него ще участват музикантите Асен Маринов, Ясен Обретенов, Петър Йорданов, Християн Георгиев и танцьорите Неделя Ганчева и Танеа Камареро, а специален гост ще бъде Ангел Ковачев.

Tук може да намерите събитието във фейсбук.

Сподели в: