Бохуслав Мартину и Леош Яначек в Чешкия през април

И този месец Чешкият културен център (ул. Раковски 100) е подготвил приятни изненади. Музикални, филмови, анимационни – вижте сами:

Зона на младите
6 април, 18:00 ч., Лилавия салон на ЧЦ
Концерт на студенти от класовете по поп и джаз музика на Ангел Заберски и Илиян Парасков.
В сътрудничество с НБУ, Департамент "Музика"

Бохуслав Мартину и Леош Яначек – големите откриватели в оперния театър на 20-ти век
7 април, 18:00 ч., ЧЦ
Автор и водещ на пътешествието: д-р Магдалена Манолова

Имената на Леош Яначек и Бохуслав Мартину се изписват в историята на музиката заедно с имената на Сметана и Дворжак. Нещо като великолепната четворка.

Срещата с Бохуслав Мартину и Леош Яначек ще бъде среща с предизвикателствата на тяхната представа за оперен театър в европейската традиция. Бохуслав Мартину – космополитът, създател и на първата телевизионна и радио опера, и Леош Яначек, един от най-изпълняваните чешки автори на оригинален чешки език в цял свят.

Слово, звук, образ ще запознае с непознатото и познатото в театъра на тези двама толкова различни композитори. Избрани видео и аудио записи от опери на Яначек и Мартину ще разтворят завесата пред тези интригуващи музиканти-пътешественици в света на операта

И преди всичко, това ще бъде една вечер на приключение с героите на двамата юбиляри – 50 години от кончината на Бохуслав Мартину и 80 години на Леош Яначек (с малко закъснение от миналата година), илюстрирано и с фотоси от постановки и интересни скици.

We, You, They on Wednesday представя "В мир с тюлените" (Peace with seals)
8 април, 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ
реж. Милослав Новак, Чехия/Италия, 2007 г., 100 мин.

Автор и едновременно актьор във филма е младият режисьор Милослав Новак. Видимо впечатлен от това животно, той се опитва да ни покаже магията при тюлените. Характеризира лентата като документална басня и призовава хората заедно с него да погледнат проблемите през очите на тюлените.

Режисьорът тръгва по следите на средиземноморския тюлен, най-застрашеният животински вид на територията на Европейския съюз, и противопоставя срещу него най-често срещания в ЕС вид – хомо сапиенса.

Пълнометражната документална басня "В мир с тюлените" е построена на фона на две истории и разсъждава върху същността на човешката природа. Първата история разказва за съдбата на тюлена Гастон, който по думите на директора на Зоологическата градина в Прага е станал "най-известното животно на планетата", след като успява да доплува до Германия по време на опустошително наводнение. На върха на славата си Гастон е осиновен от бившия премиер на ЧР Грос, а след смъртта му пражкият зоопарк му издига паметник. Втората сюжетна линия ни връща 50 години назад и ни запознава със съдбата на тюлена Одисей, хванат в Сардиния от милански фотожурналист, който в присъствието на камери го хвърля в прочутия фонтан Ди Треви. Фоторепортерът Пателани, който е приятел на Федерико Фелини, е глобен за постъпката си, но не заради смъртта на тюленчето, а за замърсяването на водата във фонтана. Инспириран от случката Фелини прави филма "Сладък живот" и измисля за такива репортери понятието "paparazzi" – т.е тези, които сътворяват "природата" на модерния човек.

Как се променя отношението ни към животните? Природните резервати в градовете, аквапаркове вместо море, лов на тюлени резервиран чрез туристически агенции. По времето на Омир тюлените са най-разпространеният обитател на най-големия европейски биотоп – Средиземно море. Впоследствие на мода идва слънчевия загар и хората сменят тюлените по плажните ивици. Така тюлените стават един от най-застрашените бозайници в Европа. Къде в бъдеще ще можем да срещнем диви животни? Как протича опитомяването на животните и как се опитомяват хора? Филмът "В мир с тюлените" е игрив есеистичен размисъл, призоваващ за промяна на възгледите и преоценка на позицията, която човекът заема в природата.

В сътрудничество с Италиански културен институт.

"Оранжев четвъртък в лилав салон" – Томаш Хобзек Квартет
9 април, 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ
Томаш Хобзек – ударни
Марцел Барта – саксофон
Томаш Лишка – контрабас
Вит Кржищян – пиано

Амбициозен творчески квартет, създаден от барабаниста Томаш Хобзек. Началото е през април 2008 г. в пражкия джаз клуб "При старата госпожа" (U Staré Paní), където като гост музикант освен китариста Давид Доружка е поканен и пианиста от Ню Йорк Дан Тефер, с когото Томаш се запознава при пребиваването си в Ню Йорк.

За съвсем кратък период групата определя състава си – наред с Томаш свири саксофонистът Марцел Барта (Познат от "Vertigo Quintet"), пианистът Витек Кристян (студент в катедра Джаз в университета в Катовице, Полша) и контрабасистът Томаш Лишка (член и на много други джаз формации).

Музиката на квартета може да бъде определена като свеж, модерен джаз, уважаващ историческите образци като Майлс Дейвис, Уейн Шортър, Телониус Монк, но в същото време отворена, комуникативна за всякакъв вид съвременни течения.

"Пет храбри ФАМУ-джии"
9 април, 18.00 ч., кино "Одеон"- София
10 април, 17.30 ч., Възрожденско читалище "Зора" в гр. Русе

Проектът "Пет храбри ФАМУ-джии" представя анимационните филми на най-младата генерация в чешката анимация – Михал Жабка, Вацлав Шванкмайер, Ян Бубеничек, Норо Дръжиак, Давид Сукуп. Всички те са абсолвенти на Филмовия и телевизионен факултет към Академията за изящни изкуства (FAMU), обучавали се в основаната през 1990 г. катедра "Анимация". Тези необикновени и оригинални творци постъпват в нея в периода 1994-1996 г. и така изживяват още пионерската ера на катедрата, когато се дооформят учебните програми и ателиетата постепенно се оборудват с техника. Вероятно тези ограничени условия са причината за по-близкия контакт между студенти и преподаватели. Обучаващите се, взаимно си помагат и обменят информация за плановете си. Така възниква проектът "Осем" – забележителен сценарий на най-изявените осем студенти, които решават да направят пълнометражен филм. Реализацията не се осъществява изцяло и затова сега предлагаме две версии на проекта "Пет храбри ФАМУ – филмаджии" – едната с времетраене 1 час 50 мин и друга с времетраене 2 часа 30 мин. Това са впечатляващи филми на пет талантливи творци, представящи новата тенденция в чешкия анимационен филм.

Съорганизатори са Възрожденско читалище "Зора" и Група Русефилм.

Сподели в: