„Бомба под леглото“ – роман от Ян Яндоурек

Да се опише този роман може с една дума: ХУМОР! Във всичките му разновидности – от леката ирония до жлъчния сарказъм. Еротични сцени, будещи смях, се редуват с псевдополитически ситуации и тогава усмивката отстъпва място на сатирата. Авторът отправя лека закачка и към полицията на фона на повратните обществени събития след смяната на режима. Не бива пощадена и жълтата преса. Яндоурек, сам журналист, добре познава практиките в масмедиите и ги взема на прицел, като основна мишена са популярният „Биг Брадър“ и задкулисните му игри. В Контейнера са затворени млади мъже и жени, а официалната теза на комерсиалната телевизия е „да даде на зрителите това, което искат – забавления“. И голямото „забавление“ наистина започва, когато се оказва, че един от участниците е внесъл тайно бомба в Контейнера.

Ян Яндоурек (р. 1965, Нове Место над Метуйи) е чешки белетрист, есеист, журналист, автор на популярни книги със социологическа тематика, старокатолически духовник. Теологическото си образование получава в Кирилометодиевския богословски факултет в Лимомержице и в Теологическия факултет на университета в Берн, където работи по темата „Критична херменевтика на религиозните текстове при Фойербах, Маркс и Фройд“. Докторат по социология защитава в Карловия университет в Прага, където работи в катедрата по съвременна компаративистика. Води курсове по социология на литературата и социология на религията. Автор е на седем романа, между които „Поемеш ли към ада, яхай хубава кобила“ (изд. „Ерго”, 2010). За романа си „В лъвската яма“ (1997) получава награда „Иржи Ортен“.

„Ако не сега, то вечерта някой техник пред монитора ще види любовната им игра, а още по-вероятно е цяла тълпа техници и технички от смяната да си пускат кадрите от инфрачервената камера на по-бързи и по-бавни обороти, да режат, монтират, обсъждат. Боже! Каква наслада!
Докосна Райко на мястото, което мъжете смятат за свой двойник, дори за шеф на своето Аз, и разбра, че двойникът-шеф е готов. Помогна сръчно на Райко да я отърве от прашките и щом двойникът-шеф се настани на мястото за временното си пребиваване, отметна със замах завивката и тя се смъкна на пода. Партньорът й никак не се смути – или беше твърде зает с дейност, каквато от много време му липсваше, или не знаеше какво точно означава думата инфрачервен.
В мига, когато Юлие достигна връх, непознат за никой славен алпинист, през съзнанието й се мярна тревожна мисъл: как ще живее оттук нататък с новото си познание? Как ще достига любовен екстаз, щом й е нужен повече от един човек? Гореща експлозия на цялото й тяло отложи решаването на проблема за друг път.”

С подкрепата на Програма „Култура“ (2007-2013) на Европейския съюз
Превод от чешки Маргарита Кюркчиева
Художник Севда Нешева
ISBN 978-954-8689-39-7
384 стр., цена 14,00 лв.
www.ergobooks.eu

Сподели в: