Бойко Ламбовски e поет на април в Столична библиотека

Kafene.bg | 19.04.17

Бойко Ламбовски e поет на април в Столична библиотека
Поет, публицист, преводач, есеист, белетрист и журналист, Бойко Ламбовски е едно от емблематичните имена в съвременната българска литература, известен също и с многобройните сценични представяния на поезията си.

На 24 април (понеделник) от 18:30 ч. в Литературния клуб към Столична библиотека (пл. "Славейков" 4) той ще изнесе рецитала "А аз само така – минавам". За автора и неговото творчество ще говори проф. Владимир Трендафилов, водещ на вечерта ще бъде Петър Чухов. Входът е свободен, а читателите на Столична библиотека могат да се запознаят с книгите – авторски и преводни – на Бойко Ламбовски, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в направление "Обслужване".

Бойко Ламбовски е роден на 13 март 1960 г. в София. Завършил е Френска гимназия в родния си град, следвал е психология в Софийския университет, дипломирал се е в Литературния институт "А. М. Горки" в Москва през 1987 г.

Работил е като журналист и преводач на свободна практика, като преподавател по литературно майсторство в Студентския дом на културата, като директор на Националния център за книгата в министерството на културата, като редактор в различни вестници и списания. Сега работи като завеждащ отдел "Култура" във всекидневника "Сега".

Пише поезия, есеистика, публицистика, проза, литературна критика, сценарии, фейлетони. Занимава се и с преводачески труд, превежда главно от френски и руски. Издал е девет книги с поезия, една с публицистика и есеистика, една с проза (разкази) и една книжка за деца. В негов превод са излезли над 15 издания, между които книги от Йосиф Бродски, Робер Деснос, Николай Гумильов, Соломон Волков, Ги дьо Мопасан, Жан дьо Лафонтен, Андрей Вознесенски.

Награди:
2007 - Годишна награда на Съюза на писателите за книгата с публицистика "Глупак в подлеза на света".
2004 - Номинация за наградата "Балканика" от българска страна за книгата с поезия "Тежка картечница преди сън"
1996, 1999, 2000, 2008 - "Златен ланец", в-к "Труд", за поезия
1997 - Национална награда "Гео Милев" - за цялостен принос в изкуството.
1993 - "Дървената роза" на фонд. "Янко Сакъзов", за книгата с поезия "Ален декаданс".
1991 - "Яворови дни" - Първа награда за поезия.
1987 - Национална награда "Владимир Башев" за дебютна книга с поезия - "Вестоносец".

Стихотворения на Ламбовски в превод на английски, руски, немски, френски, сръбски, унгарски, полски, чешки, хинди, арабски, португалски, турски, италиански и др. езици са издавани в антологии, литературна периодика и книги в съответните страни.
Като член и председател (от 2013 г.) на българския П.Е.Н. - център и като писател е участник в многобройни литературни прояви у нас и в чужбина - Норвегия, Франция, Русия, Германия, Сърбия, Гърция, Турция, Румъния, Белгия, ОАЕ, Испания, Португалия, Кипър, Сенегал и други страни.

Стихотворението на Ламбовски "Каменоделство" в превод на френски, фламандски и английски език бе избрано да бъде напечатано по стените на метрополитена в Брюксел, в рамките на фестивала "Транспоези". Женен е, има син, роден през 1997 г.
реклама
Коментари 0 коментара

Име:    
E-mail: (Няма да се публикува)

Коментирай:


МИСЪЛ НА ДЕНЯ
  • Ако се построи къща на щастието, най-голямото помещение ще е чакалнята.

    Жюл Ренар

АКЦЕНТИ
Copyright 2007 - 2017, Kafene.bg Сайтът е разработка и собственост на ABC Design & Communication
eXTReMe Tracker