Бойко Ламбовски представя стихосбирката си "Аутисо" в "Перото"

На 9 септември от 19:00 ч. ще се състои премиерата на новата стихосбирка на Бойко Ламбовски "Аутисо" (ИК "Жанет 45"). Събитието ще се проведе в летературен клуб "Перото" в НДК. Книгата съдържа стихотворения и поеми, преобладаващата част от които са писани съвсем наскоро, а някои от тях досега не са излизали в печата. 

"Слушал съм как Бойко рецитира своите "Гарвани" пред чуждестранна аудитория – и без да разбират значението на думите, слушателите получаваха смислови внушения чрез звучността и интонацията на гласа. "Естрадността" на тази поезия обаче променя в много неща старата "естрадност" и "устност" на поезията, която обикновено беше надпоставена спрямо аудиторията. У Ботев това е надпоставеността на "героя" над народа стадо, у Вазов това е надпоставеността на народния пастир…, у Пенчо Славейков е надпоставеността на културния водач срещу "тълпата", дори у Яворов е надпоставеност – на мъченика страдалец… Естрадната декламационност у Бойко не е поучително над-поставена, а е равно-поставена на аудиторията…", заявява проф. Светозар Игов

За автора:

Бойко Ламбовски е роден през 1960 г. в София. Негови стихове са превеждани на над 20 езика. Лауреат е на различни награди за поезия и публицистика у нас и в чужбина. Председател е на българския ПЕН-център от 2013 г. Има издадени 11 книги със стихотворения, разкази, статии, фейлетони и дори детски приказки.

Сподели в: