Богдан Русев – авторът на първата българска електронна книга

Богдан Русев е известен наш журналист, работил в изданията "Егоист" и "Капитал", автор на няколко книги. Последната му творба е сборникът с разкази "The Singles Collection 1999-2009”. Тя е и първата българска книга в електронен вариант, който може да се инсталира в e-четец.

Двойната премиера на електронните четец и книга се случи преди броени дни в столицата. Там се срещнахме и с автора Богдан Русев, който разказа малко повече за книгата си, специално зачитателите на Kafene.bg.

Кога се появи идеята именно ваша книга да е първата електронно издание в България?

Тя излезе наскоро на хартия, преди две седмици и успоредно с това Плесио внесоха този четец и всъщност Сиела, като най-голямото българско издателство, правещо книги от български автори, е било някакъв естествен избор за издателство към което да се обърнат. И те ми предложиха книгата ми да бъде качена на този четец. Аз, естествено, нямах нищо против, даже бях горд, че на мен именно предложиха. И така стана. Лесно.

Не ви ли притеснява, че сега по-лесно ще бъде качена в Интернет нелегално?

Ами, притеснява ме, е твърде силна дума, не е като да не мога да спя вечер заради това (смее се). В интерес на истината, то и досега се случваше, като има някакъв по-голям интерес към някой текст, някакси в реда на нещата си е да се случва. Не мога да кажа, че ме притеснява. На този етап предпочитам текстовете ми да стигат до повече хора, независимо дали са си платили за тази книга. Така че не е кой знае какъв проблем да е качена в Интернет. Все пак не съм Ролинг Стоунс…

На какъв принцип подбрахте разказите в сборника си?

Те са сбирани… принципът е такъв, че те не могат да бъдат намерени на друго място, защото те са от първите ми книги, които са или вече изчерпани, били са с много малък тираж. Има някои текстове, които са от списания и никъде не са излизали в сборник. Но най-вече ги събрах на принципа по години, в смисъл, идеята беше от 1999-а до 2009-а, горе-долу плътно да са представени от това, което съм правил през това време. Няма откъси от романи или такива неща, къси парчета.

Мислите ли за нова книга вече?

Да. Следващата ми книга ще излезе отново в „Сиела“. Казва се „Безкрайният път“ и е детска фантастика, ама много детска. За малки деца. Тя ще бъде квадратна, цветна, с много илюстрации, с диск, с аудио версия на книгата, като приказките от едно време. Написах я и в момента я подготвяме за печат.

Тя ще бъде ли с електронна версия за e-четец?

Подозирам, че не, защото тя е по-скоро интересна като книга за разглеждане, а това нещо все пак не може да пуска цветни илюстрации. А те са много важни за книгата. Но, предполагам, че ще направим някакъв сайт, от който все пак ще може да се гледа.

Електронните четци ли са бъдещето на книгите?

Ами, мисля, че да. По същия начин, по който допреди 10 години нямаше mp3-ки, а в момента, повече от 90 процента от музиката, която се слуша по света, е в този формат, мисля, че наистина е време това да се случи и с текстовете.

Сподели в: