Богдана Трифонова: Майчинството не може да се разкаже докрай

Богдана Трифонова е актриса по образование и радиоводеща по призвание. От 2001 г. насам гласът ѝ се чува от ефира на БГ Радио и шоуто „Стартер”. Майка е на дъщеря и син. От вчера по книжарниците излезе книжката "Мисия Мама" (ИК"Сиела"), на която тя, заедно с Жюстин Томс, е автор. (Снимка 1 – Богдана с дъщеря си; снимка 2 – Богдана със сина и племенника си; автор на снимките Диана Симова)

За кого е "Мисия Мама"?

Хареса ми много, когато художникът на книжката Дамян Дамянов направи проект за корицата, на нея имаше надпис „Една широко усмихната книга за модерното родителство“…много точно определящо книжката и даващо точен отговор и на въпроса „за кого е“! Тя е за всеки човек с чувство за хумор, който се вълнува от темата за съвременното родителство, а това са майки, бащи, баби, дядовци, както и „проекто-родителите“…Тя е за всички нас!

Сложно ли е модерното родителство и справят ли се жените в България с него днес, според Вас?

Родителството по принцип е сложно, но пък е и най-хубавото нещо! Щастливите моменти са толкова много, че си заслужава да поемешнай-голямата отговорност на света – да бъдеш родител! Това е Смисъл и среща с безусловната любов! А колкото до това дали жените в България се справят с модерното родителство…мисля си, че жените се справят чудесно, ама България още не! Да гледаш детето си тук все още е битка. Затова излизаме с децата си по площадите, затова децата ни продължават да стягат куфари, а ние поощряваме това тяхно желание…Така е за жалост.

Най-важните три неща, на които искате да научите децата си?

Да са не се пестят. Да се отдават с любов и страст на това, което обичат – от работата до хората около себе си. Само така могат да се чувстват щастливи и успешни!
Да бъдат добри и състрадателни хора.
Да имат добро самочувствие и добра самоирония!

Времето заедно – кога и как е пълноценно за вашето семейство?

„Заедно“ е равно на „пълноценно“ за мен. Всеки един момент, в който сме заедно, значи споделяме и това е чудесно!

Още нещо за майчинството, което не сте разказали в книгата?

Майчинството е „неразказваемо“. Тази тема е необятна. Сега когато гледам книжката, от една страна се радвам много, от друга се питам …успях ли да кажа нещо, изобщо?

Всеки ден се случва нещо ново, с което се сблъсквам и от което се уча. Благодаря на учителите си Надежда и Андрей, че ме изправят всеки ден пред предизвикателството и щастието да бъда техен ученик. Затова знам, че ще продължавам да разказвам и да споделям, това, което ми се случва…под една или друга форма. Мисия Мама продължава!

Пожеланието Ви към нашите читатели?

Преди да се роди синът ми, една моя приятелка ми каза – „Ще видиш, че масата ви никога не е била за трима, а за четирима!“

Ето това пожелавам на всички – масата у дома да стане поне за четирима! В това е истинският смисъл!

Сподели в: