Боб Дилън спечели "Пулицър"

Композиторът и певец Боб Дилън и израелският историк Сол Фрийдлендър получиха престижните награди "Пулицър" за 2008 г.
75-годишният Фрийдлендър е отличен за книгата "Третият райх и евреите. Годините на унищожаване 1939-1945".

Боб Дилън пък беше удостоен със специална награда за неговите "лирични композиции с изключително въздействие".

Вестник "Вашингтон пост" получи наградата "Пулицър" в категорията "В служба на обществото" за репортажите на Дейна Прийст, Ан Хъл и фотографа Майкъл де Сил. В тях те разкриват лошото отношение към ранените ветерани в болницата "Уолтър Рийд", предизвикали силна обществена реакция и промяна на федералното законодателство.

Наградите за разследваща журналистика бяха присъдени на Уолт Богданич и Джейк Хукър от "Ню Йорк таймс" за репортажите им за токсичните вещества в лекарствата и други продукти, внасяни от Китай, и на "Чикаго трибюн" за разкритията, направени по отношение на недостатъчно регулиране от страна на правителството на производството на играчки, бебешки колички и детски седалки за кола.

В категорията "Новини" приза взе вестник "Вашингтон пост" за отразяването на масовото убийство на студенти в Технологичния университет във Вирджиния.
Стив Фейнару – също журналист от "Вашингтон пост", получи награда за международна журналистика за репортажите си по повод незаконни договори с частни фирми в Ирак за логистично осигуряване на американските въоръжени сили.

Наградата за фотография бе присъдена на Адрийс Латиф от Ройтерс за снимки, направени на негов колега, съборен и фатално ранен по време на демонстрации в Мианма.
 
За дебютния си роман "The Brief Wondrous Life of Oscar Wao" за белетристика беше отличен 39-годишният американец от доминикански произход Хунот Диас.

Две награди бяха дадени за поезия – на Робърт Хас и Фиолип Шутц.
Актьорът Трейси Летс получи  "Пулицър" за своята трагикомична семейна сага "August: Osage County".
Тази година председател нах журито бе Майкъл Орискъс, изпълнителен издател на "Интернешънъл хералд трибюн".

Наградите "Пулицър", на името на Джоузеф Пулицър (1847-1911) – журналист и издател, роден в Унгария, се присъждат от 1917 г в 22 категории – 14 за журналистика и 8 за литература, драма и музика.
Тяхното материално измерение е 10 000 долара, по-малко от равностойността на други подобни награди, но професионална и морална им стойност им отрежда мястото на най-престижни отличия, особено в областта на журналистиката.

Сподели в: