Боби Иванчев: Създадохме ново място за 100 % БГ музика, безплатно и легално

Разговор с Боби Иванчев – основател на сайта Музиката.бг за началото на проекта, за най-слушаната БГ музика и следват ли творците на музика изискванията на своята публика?

Как се промени музиката като цяло в България и като отговор на това ли идва проектът Музиката.бг?
 
Не знам дал мога да дам еднозначен отговор на това как се е променила музиката в България – дали е станала по еднообразна, по-комерсиална, по-търсеща, по-опростена и т.н. Със сигурност музиката, създавана в последните години, се води от тенденциите в световен мащаб, а и самите слушатели или потребители на музика са достатъчно добре информирани за развитието на различните стилове, за да следят музиката или изпълнителя, които ги интересуват най-много.
 
Със сигурност обаче именнно информираноста на слушателите (потребителите) е и тяхното желание да търсят точно това, което ги интересува, е един от факторите някои от традиционите медии да загубят определен процент от аудиторията си в определени часови зони или дни. Все по-често се случва слушателят да иска да слуша музика от различни жанрове и едва ли има много традиционни медии, които биха му предложли това в момента, в който това му е необходимо. От друга страна, вече доста хора след като чуят нещо по радиото, бих искали да могат лесно да го намерят и онлайн и с това границата между слушатели и потребители започна да се размива, което превъща слушателите в потребители и обратно.
 
Музиката.бг се появи поради нашето желание да предложим на хората сайт, който да предлага българска музика от различни жанрове, по максимално улеснен за потребителите начин. Със сигурност от голяма важност за нас е и това предлагане да става по абсолютно легален начин. Надяваме се, появата на сайтът ни да отговаря и на днешните потребности на потребителите за лесен достъп до различни български песни.
 
В момента в Музиката.бг има над 10 000 песни от различни жанрове – поп, рок, естрада, попфолк, джаз, електроника, класика и др. и мисля, че той е единствения по рода си, който обединява всички български стилове на едно място.
 
Какви са изискванията на потребителите?

Ние се стремим да поддържаме връзка с потребителите на Музиката.бг и основните искания са, разбира се, за все повече и различни песни. Друга от целите ни е Музиката.бг да се развие в мястото, където потребителите ще могат да открият поне 90% от музиката от български изпълнители. До достигането на тази цел обаче имаме доста работа по преговаряне на права за каталози, намиране на правопритежателите на определени записи и още куп неща, за които обикновеният потребител на сайта ни няма най-малка представа. Важното за него ще е всеки ден да има нови песни в сайта, за да може той да открива все повече и повече интересна за него музика.
 
А творците на музика днес успяват ли да отговорят на тях?

Не бих искал да коментирам дали творците отговарят на изискванията на потребителите защото тук има голямо значение чисто субективният фактор и влиянието му върху решението как да бъде създаден един музикален продукт, както и как да бъде предстване на аудиторията в последствие. Да не забравяме, че има творци, които дори не искат тяхната музика да присъства в онлайн средата чрез стрийминг сайтове и други интерактивн платформи. Поради това наистина не е лесно да се анализира как чисто творческото мислене и представа за собствения музикален продукт могат да съвпаднат с това което потренителят би искал. Лично аз съм на мнение, че създавайки музика, творците трябва да бъдат себе си, а дали ще използват технологиите с всички възможности, които те предлагат, е друг въпрос.

Кои са най-търсените стилове музика в Музиката.бг?

Лично аз бях доста изненадан от това колко различни стилове се слушат и търсят от потребителите на Музиката.бг. В началото смятах, че най-новите хитове, които се въртят по медиите биха се отразили веднага в по-голям брой слушания на сайта. Частично това се оказа така за някои изпълнители. Определено обаче мога да кажа, че засега така наречената “естрадна” музика държи първенството като стил.

Какво предстои? Накъде ще се развива проектът?

Не искам да издавам какво нови функционалности и изненади очакват потребителите на сайта ни, но със сигурност мога да кажа, че ще се стремим да го превърнем в място, където хората ще влизат не само да слушат музика, но и да получават и допълнителни услуги, достъпни само в него. В допълнение мислим да развием малко повече и чисто социалния аспект на проекта.

Пожелание за читателите на Kafene.bg?

Тъй като Музиката.бг е създадена с цел хората не само да могат да чуят вече познатите им песни, а и да открият нови, моето пожелание е следното: “Влезте в www.muzikata.bg и открийте колко много песни от любимите ви изпълнители не сте чули!”

Сподели в: