Блуба Лу – чувствителен експеримент

Дълго няма да забравя концерта-пърформанс на Блуба Лу, реализиран по идея на Димитър Паскалев в Софийска градска художествена галерия през юли 2002. “What is behind the curtain?” (Какво има зад завесата?) е фраза-въпрос от ”Born, Never Asked” на Лори Андерсън и става мото на концерта. Групата е позиционирана между екран и прозрачна завеса, върху които се прожектират изображения от камери, снимащи в реално време групата по време на концерта. Така публиката вижда сандвич от три изображения и много турбоскопични ефекти, породени от образите на самите музиканти. Визията е впечатляваща. В края на концерта завесата пада и групата свири бис „разголена” от липсата на други образи, сякаш за да отговори на въпроса.

На 26. 11. 2007 в Младежки театър, пет години по-късно “Блуба Лу” поставиха отново “Зад завесата” с нова звукова картина. Днес концертът е изграден върху “Световна меланхолия”: последния симфоничен албум с участието на Андрония Попова- Рони и 40-членен симфоничен оркестър.
Усещането по време на целия концерт-пърформанс беше дълбоко лично, в което всеки можеше да усети себе си, да открие и собствените си възприятия и чувствителност. Драматизмът и дълбокото съсредоточване бяха подсилени от симфоничната музика,  която неусетно се извисява и изсветлява до безмерна радост. Хайку текстовете и чувственият вокал на Рони ни оставят в една красива недоизказаност, която Блуба Лу насищат с мащабни звукови картини. Рони има изключително магнетично излъчване и незабравимо присъствие на сцената.

За разлика от предходните албуми, новия проект е изцяло вокален. Долавя се концепцията им от мегамиксът на музикални влияния и традиции, семплирани, синтезирани и пречупени през погледа на авангардните музиканти. Оставени недоизказани, днес темите продължават в симфонични трип-хоп бийтове и електро-акустични амбиентни картини. 

В търсене на ново класическо звучене Блуба Лу и Рони съчетават мощта на симфоничния оркестър и изтънчения минимализъм на своя лайв-бенд за да ни поведат в едно голямо музикално пътешествие отвъд времето и пространството.

www.blubalu.net

Сподели в: