БЛУБА ЛУ – с пети албум

Димитър Паскалев и Константин Кацарски, познати под името БЛУБА ЛУ, представят петия си албум Groove Euroope.

Запазвайки собствения си почерк, наложил ги през последните няколко години като една от най-авангардните и иновативни формации в България и Източна Европа, БЛУБА ЛУ предлагат дванадесет кратки звукови пътеписа от ХХI век, в които споделят почувстваното и преживяното.

В стилово отношение Groove Euroope съчетава ню-джаз, даунтемпо, дъб и фънк, което го доближава като настроение  до проекти като Quantic и Skalpel, Bonobo, Sola Rosa.

Съавтор на част от композициите в aлбума е Стефан Владимиров (саксофон и брас оркестрации). Специално участие в някои от тях има големият български композитор и джаз пианист Антони Дончев.

Благодарение на реализираните до този момент албуми: Bluba Lu In Wonderland 2001, MOOGaMOOD 2002,  Re:Verb 2004, World Melancholy 2007 и най–новия Groove Euroope музикантите от БЛУБА ЛУ не просто се нареждат в авангарда на българската музикална сцена като пионери, прилагащи в сценичните си изяви нетрадиционни подходи при поднасянето на музиката, но и са сред основните “виновници” за съществуването на уникална съвремена българска музика. Подходът и професионализмът при реализацията на всеки проект им създе име на една от най-уважаваните от българската публика групи. Всеки техен концерт е  неповторимо изживяване за слушателя.

Тръгвайки от “ъндърграунд” сцената, минавайки през съдаването на първия български независим лейбъл – Жълта музика, благодарение на контактите им с LTJ Bukem, две техни теми намират място в компилацията Earth” Vol. 7 на Good Looking Records, което се случва за първи път с българска формация. Следват записи и концерти със симфоничен оркестър на албума World Melancholy, номиниран за албум на годината (2007) на българската музикална телевизия ММ. Песента Never Mind от същия албум е включена в компилацията на полското радио RAM – RAM 6 PM 2008. Композициите Hello и Free Me също намират място, този път в киното – в новия български филм "Прогноза" на режисьорката Зорница София.

Концертът в Археологическия музей във Варна на 5 август 2008 г. е първото представяне на BLUBALU COLLECTIVE след тяхното клубно европейско турне. Ще бъдат изпълнени композиции от новия GROOVE EUROOPE, от номинирания за албум на 2007-ма WORLD MELANCHOLY и от незабравимите RE:VERB 2004 и MOOGaMOOD 2002.

Константин Кацарски и Димитър Паскалев създават  BLUBALU COLLECTIVE като  лайв-формация, с която представят на живо студийните си проекти. На концерта във Варна ще свирят и няколко много известни музиканти, участвали през годините в техните проекти.

Сподели в: