Блок кино в ж.к. "Света Троица"

На 11 август в 20:45 в ж.к. "Света Троица" в София в рамките на инициативата "Блок Кино" ще се прожектират 2 филма – "Подслон" и "Учител". Мястото: Откритата сцена.

Подслон (2010)
сценаристи: Разван Радулеску, Мелиса Де Рааф, Драгомир Шолев
режисьор: Драгомир Шолев
оператор: Крум Родригес
в ролите: Янина Кашева, Цветан Даскалов, Ирена Христоскова, Мирослав Аврамов и др.
продуцент: Росица Вълканова "Клас Филм"

Докато са сменяли телевизионните канали, правили са кьопоолу и са обсъждали политиката, родителите на 12-годишния Радо не са забелязали, че синът им е пораснал. Сега те не могат да разберат защо, след като изчезва за два дена, той не се разкайва за кошмара, който им е причинил, а е готов да избяга от къщи с „първите срещнати на улицата наркомани".

„Свирепа черна комедия за български пънкари и за невъзможното общуване между родители и деца.”
Матьо Дарас, Фестивален селекционер

„Интелигентно изследвайки старите и вечно актуални общочовешки теми, този мрачно-духовит многогласен филм е един впечатляващо уверен и зрял дебют на автора-режисьор Драгомир Шолев.”
Нийл Янг, The Hollywood Reporter

Учител (2014)
по разказа на Красимир Бачков "Докато пари"
сценарист: Радослав Петров
режисьор: Орлин Милчев (Атила)
оператор: Лора Мушева
в ролите: Веселин Владимиров, Захари Колев, Любомир Симеонов, Николай Николаев
музика: Mr Smiff.

Младо ромче се запознава с нов учител, който вярва в музикалния му талант и му помага да възприеме света по нов начин.

Орлин Милчев за Учител в списание Кино: "Единственият професионален актьор във филма ни е големият Николай Николаев, на който безкрайно благодаря, че обикна този филм. За мен беше истинска школа да режисирам актьор с неговия опит, научих много и то не само за работата с актьора, но и в чисто житейски план. Веселин, който изигра ролята на Асен, е момче, което живее в съседня блок до моя в квартал Надежда. На него се падна най-трудна задача в този филм – без да бъде професионален актьор, той трябваше да играе и да изгради образ, който да се развива и променя в течение на филма. Да премине през състояния, персонален катарзис и израстване, което зрителя да усети и види в него. Той се справи страхотно – имахме дълга подготовка за ролята преди снимачния период и когато снимките започнаха, си дадох сметка какъв неподправен и натурален талант имам пред очите си."

Сподели в: