Блок кино в ж.к. "Младост"

На 6 август в ж.к. "Младост" ще гледаме "Зад кадър" (сц. Христо Тотев, Руси Чанев, Светослав Овчаров, реж. Светослав Овчаров, 2010) и "Паркинг" (сц. и реж. Ивайло Минов, 2014). Място на прожекцията: На откритата сцена, в градинката пред съвета. Събитието е част от инициативата "Блок кино".

И двата филма са провокирани от действителни събития и са базирани върху реални прототипи.
В "Зад кадър" в кадър или по-точно в полезрението на ДС, попада млад и известен български филмов оператор. Под напора на властта семейството му, разделено от Желязната завеса, се разпада.

Филм за принудите и компромисите на времето, за разбитите от системата съдби.
"Паркинг" (който наскоро спечели наградата за най-добър късометражен филм на Българската Филмова Академия, 2015) показва парче от живота на жена на средна възраст с нейните проблеми, лутания и вътрешни кризи.

Светослав Овчаров: "Конформизмът не е обвързан единствено със социализма. Тогава всички бяхме принудени да правим компромиси и филмът показва как веригата от компромиси те унищожава като човек.Нашият герой прави компромис след компромис в живота си. Постепенно разрушава любовта и себе си. От човек, който е пълен с надежда за бъдещето си, постепенно се превръща в човек, който няма никакво бъдеще.
Героят е представител на българската интелигенция по време на социализма. Аз съм живял достатъчно време в тази система, за да мога да разкажа своето усещане за нея. Надписът, с който завършва филма, че всичко в страната се определя от ДС, е валиден и досега."

Христо Тотев: "Няма по-голямо престъпление от разделянето на семейство по политически причини. Това не бива да се случва никога повече – затова реших да напиша сценария, въз основа на който после режисьорът написа своя сценарий".

Касиел Ноа Ашер: "Това е нежно и разбираемо разказана любовна история, която се срива от страх и компромиси"

Сподели в: