Благотворителна изложба фотография и хайку

На 21-ви април от 19.00 ч. в арт-салона на Радио Варна ще се открие благотворителната изложба "Оризови полета", която съчетава фотография и хайку. Приходите ще бъдат за подпомагане на пострадалите от опустошителното земетрение в Япония.

Оризовите полета като символ на Изтока дават името на този благотворителен проект, в който японската поезия хайку се слива с фото-изображението.

Хайку, запазено столетия наред, идва от страна, която в момента преживява вероятно най-тежките моменти от историята си. Проектът е насочен към всички, които са съпричастни с трагедията на японския народ и искат да го подкрепят по благороден начин – отнасяйки в дома си частица красота. „Оризови полета“ съчетава хармонично словесната с графичната форма. Двата свята – светът на поезията и светът на фотографията – наглед съвсем различни, притежават една и съща черта: улавят и запечатват неповторимите моменти.

Аранжирането на хайку с рисунка, известно като хайга, датира още от преди 400 години. Думата хайга в буквален превод означава „хайку рисунка”: „хай” – от хайку и „га” – картина. В традиционния вариант на хайга авторът на хайку добавя своя рисунка към текста. Днес, с навлизането на високите технологии, все повече творци заменят рисунките с фотографии. Именно с това проектът ,,Оризови полета” е уникален по рода си – избягва традицията и навлиза в зоната на експеримента.

Трима варненски фотографа – Димитрина Василева, Пламен Михайлов и Светослав Иванов – се изправят пред предизвикателството да съчетаят фотографиите си с хайку. Със своя индивидуален почерк и светоглед, те предлагат три различни гледни точки върху хайку текстовете на Владислав Христов. Резултатът е синтез от визия и текст, който няма да е пълен без участието на зрителя. 37-те творби, отговарящи на 37-те кадъра на фотографският филм, носят посланието за съпричастност към бедстващия японски народ.

Проект „Оризови полета” ще бъде представен на 21-ви април от 19:00 ч. в арт-салона на Радио Варна, бул. ,,Приморски” № 22 и може да бъде видян до 5-ти май. Прозведенията могат да бъдат закупени и онлайн на адрес: www.orizovipoleta.org.

Приходите, реализирани от продажбата, ще бъдат преведени на Международния Червен Кръст за подпомагане на пострадалите от разрушителното земетресение в Япония през март 2011 г.

Прочетете интервю с хайку поетът Владислав Христов:
Хайку изисква максимална концентрация

Сподели в: