Благотворителна изложба графика на немски и български художници

Черно и бяло – два цвята на контраст и съвършенство, които разкриват своята сила в изкуството, наречено графика. Именно то заема централно място в изложбата, която Арт Галерия АНИМА открива на 9 декември 2010 г. под патронажа на Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Германия у нас.

Повече от 100 оргинални графики и литографии, създадени между 50-те и 80-те години на миналия век са включени в изложбата “Съвършенство в черно и бяло”. Откриването й съвпада с първата година от създаването на Арт Галерия АНИМА като встъпителни думи на събитието са от проф. дин Андрей Пантев.

Избраните творби са част от колекцията на Д-р Ернст Трифон Юде, председател на Германо-българското културно дружество “Кирил и Методий”, Франкфурт. Сред имената на българските и немски автори се открояват: Тома Томов, Стоимен Стоилов, Георги Лечев, проф. Румен Скорчев, проф. Петър Чуклев, Драган Милев – Дари, Ирни Ланг Кумер, Роналд Парис, Регине Вегнер.

Техните произведения приканват да обърнем внимание на детайлите, а откриващото събитие – да ограничим черното в полза на бялото и подкрепим добрите дела. За целта реализираните приходи от продажба отиват в полза на Дом за сираци “Св. Николай” при манастир “Св. Троица”, с. Нови Хан.

Изложбата “Съвършенство в черно и бяло” може да бъде видяна до 30 януари 2011г., а на откриващото събитие и документален филм за Отец Иван и неговите деца с режисьор Джеки Стоев.

Официалното откриване на “Съвършенство в черно и бяло” е на 9 декември 2010г., от 19:00 часа в Арт Галерия АНИМА на ул. Любен Каравелов, 58, София.

Арт Галерия АНИМА, София:

Създадена през 2009, Арт Галерия АНИМА предоставя пространство, отворено за млади таланти и увърдени имена, чиито идеи отправят предизвикателство към личните и обществени представи. Галерията се фокусира върху проекти съвременното изкуство и обръща специално внимание на произведения от Югоизточна Европа.

Германо-българското културно дружество “Кирил и Методий”, Франкфурт:

Дружеството е създадено през 1982 от д-р Теодор Гановски и д-р Ернст Юде с цел да оказва съдействие за взаимното разбирателство и установяването на контакти между българите и приятелите на България в Германия, да организира инициативи за популяризиране на българската култура и история и развиване на благотворителна дейност.

Дом за сираци “Св. Николай” при манастир “Св. Троица”, с. Нови Хан:

Дом за сираци “Свети Николай” започва да се гради през 1988 в двора на църквата “Света Троица” в с. Нови хан под управлението и контрола на Църковното настоятелство. Строителството продължава и сега с цел разширяване на възможностите за приемане на повече нуждаещи се. От своето създаване до днес домът се издържа и оборудва само с помощи и дарения, без финансиране от страна на държавни и църковни институции.

Вижте още:
Коледна благотворителна изложба за международния ден на хората с увреждания
Коледна изложба на гоблени и шевици откриват в София

Сподели в: