Благотворителна изложба в Държавна опера Стара Загора

На 20 юни в Държавна опера Стара Загора бе открита изложба с благотворителна цел – пейзажи на Петко Петков. Целта е със събраните средства да се закупят ценни рисунки на големи майстори на живописта в България. Рисунките ще бъдат дарени на Община Стара Загора и базирани в колекцията в отдел „Изкуство“ на РБ“Захарий Княжески“. „С уредника на отдела Дарина Кондрадцева работя от години и твърдя, че това е един от най-богатите библиотечни отдели у нас след Библиотеката на Художествената академия и Националните библиотеки в София и Пловдив“ – казва Петко Петков. Неговата колекция от рисунки е отчасти готова, в нея има над 100 произведения. „На всяка рисунка ще стоят имената на дарителите, които са ми помогнали, защото тази идея може да се реализира само като общо дело на съмишленици. След като веднъж поставим началото, колекцията ще добие популярност и ще се обогатява, ако ни даде Бог здраве и имаме сили да съхраним добрата воля“ – коментира Петко Петков.
„Не големият формат на едно произведение на изкуството определя неговата ценност, има малки, „бързи“ рисунки, които са неповторими – те могат да станат родоначалници на стилови направления и в този смисъл са истински открития в сферата на изобразителното изкуство. Това ги прави уникални по своята същност. Тяхната оригиналност като изразни средства е обогатена от наличието на субективен, лиричен момент, който ги прави сравними с най-великите стихотворения. Но те остават в някоя папка непознати за ценителите и достъпът до тези ценности с национално, а понякога и световно значение, е невъзможен.
Рисунката, както се отбелязва в историята на културата, е първата писменост на мисълта. Рисунъкът е основно средство за израз на художника. Той е неговата лична писменост и главна същина на рисувателното изкуство.
В периода 1920-2013 година от най-новата история на България, в резултат на доброто обучение по рисуване в българските художествени училища и възможностите за специализация на художниците от Европейските академии с традиции, много автори постигат върхове в това изкуство и остават „малки“ шедьоври в областта на свободната рисунка, която сама по себе си е отделен жанр. Убеден съм, че създаването на една такава колекция ще направи града ни обект на интерес и уважение от определени културни елити по света“.
Петко Петков, докторант в катедра „Изкуствознание“ Национална художествена академия, заместник-председател на Постоянната комисия по култура и туризъм-Общински съвет-Стара Загора.

Сподели в: