Благотворителна живописна изложба за борба с рака на гърдата

В галерия Арт Муза се открива благотворителна изложба на художничката Йоана Николова-Борисова, посветена на борбата с рака на гърдата. Живописната изложба се открива на 22 юни (понеделник) 2009г. от 18.00 часа с камерен концерт на доц. Ани Тошкова – пиано. Експозицията може да се види до 10 юли 2009г.

Йоана Николова–Борисова е художничка от Перник, която представя една колкото стойностна от художествена гледна точка, толкова мъдра и тъжна изложба. Авторката ни представя живопис с класическа маслена техника и серия плантна батик. Тя е посветила благотворителната проява на скоро починалия си съпруг и споделя:
 „Когато се срещнеш лице в лице с болката, страха и ужаса от безсилието, е много трудно да съхраниш вярата и надеждата си в бъдещето. Още по-трудно е да запазиш любовта си към света и към хората. Аз и семейството ми преживяваме всичко това, но няма да спрем да се борим за истината и живота. Нещастието ни доведе при сдружение “Антималигноцит”, чийто път е не по-малко трънлив от нашия.
Какво обединява „Антималигноцит” и моите картини? – това е борбата срещу заболяването рак. Тази коварна болест е по-близо до нас, отколкото си представяте. Всеки пети българин умира вследствие на карциноми…
Аз искам да се обърна към вас с един апел – нека да не позволяваме и занапред в българското общество ракът да се възпрема като клеймо на обреченост; нека да се борим с всички средства срещу новата чума, крайно време е да спрем за погребваме собствените си надежди, или още по-лошо – тези на болните. И ако сега гледате моите произведения, и виждате любовта и хармонията, които лъхат от тях, знайте едно – тези чувства днес са посивели от мъка. "

Независимо от тъжния повод на изложбата, тя представя творчествота на художничката в цялата му пълнота и сила. Творбите на Йона Николова представляват композиции на социални, природни или общо човешки теми така близки до всеки. Нейни любими персонажи са обобщените човешки образи, обединили мисълта за дадено преживяване или събитие и персонификациите на природните обекти.

Изложбата може да се види до 10.07.2009 и да се включим в благотворителността в подкрепа на борбата с рака и действията на сдружение"Антималигноцит" за публично признание и регистрация  на едноименното българско лекарство срещу рак.

Сподели в: