Благотворителен базар на полски стоки

На 12 януари 2008 г. в Полския институт се проведе ІІІ Софийски финал на Големия благотворителен оркестър. Целта на събитието бе да събере средства за закупуване на апаратура, която ще помогне за лекуването на деца с ларингологични заболявания в Полша. С тази апаратура системно ще бъдат подпомагани детските ларингологични и отоларингологични отделения.

По време на проведения в Полския институт базар събрахме сумата 4400 лв., която ще бъде предадена на полската Фондация “Голям благотворителен оркестър”, организатор на проявата в Полша, за закупуване на апаратура.

Големият благотворителен оркестър в цифри:

72 милиона щ.д. са изразходвани за закупуване на медицинска апаратура, която работи в 650 болници в цяла Полша.

17 хиляди  медицински уреда са закупени от средствата, събрани от досегашните финали. Това означава, че статистически всеки ден полските болници получават по три уреда, закупени от Оркестъра. 99,5 процента от новородените са изследвани за нарушения на слуха. Това е световен рекорд!

123 неонатологични центрове са снабдени със 190 апарата Infant Flow (неинвазивно оборудване, подпомагащо дишането на новородените). Това е най-добрият резултат в Европа!

13 центъра за лекуване на ретинопатия са създадени, за да лекуват зрението на недоносени деца. Благодарение на тях тези новородени получават необходимата помощ.

2196 индивидуални инсулинови помпи са закупени за най-малките. Благодарение на това Полша е първата страна в света, в която така широко детския диабет се лекува с индивидуални помпи.

Сподели в: