"Благородният испанец" във Варна с две представления за един ден

На 13 ноември 2010 г. театралната комедия "Благородният испанец" ще има две преставления за един ден. Пиесата ще се играе от трупата на театрална формация "Мелпомена" на сцената на театър "Българан" във Варна. Часът на представленията са от 18.00 и 21.00 ч.

Пиесата разказва за група английски туристи, попаднали в Испания. Приключението им съвсем излиза от контрол, когато срещат местен мъж, който освен че танцува страстно фламенко, е отчаяно влюбен в красивата вдовица Марион (Елена Петрова). Тя обаче отказва всички негови директни предложения и го заблуждава, че един от туристите е неин съпруг. Объркването става неовладяно комично, когато испанецът (Светлин Стоилов) отива при всеки един от чужденците с любезно-страстна молба за ръката на жена му.

През комедийната поредица от грешки и отвъд смеха, пиесата провокира сериозен размисъл за брака, човешките отношения, истината и лъжата между двама души, които твърдят, че се обичат.

Във върволицата от недоразумения са въвлечени сър Себастиян Праудфут (Мирослав Косев), ленив съдия, загрижен основно за душевното и физическото си спокойствие, и лейди Матилда Праудфут (Мария Статулова) някогашна красавица. Още две комични двойки попадат във вихъра на страстите – френски граф и неговата съпруга англичанка (Стефан Рядков и Светлана Бонин) и влюбените капитан Чалфорд (Димитър Рачков) и сестрата на Марион – Люси (Жанина Дончева).

Идеята за постановката на „Благородният испанец“ е на бившия директор и основател на „Мелпомена“ – покойният актьор и режисьор Георги Стоилов. Той е автор и на сценичната версия. С ролята на испанеца той дебютира на софийска сцена в „Сълза и смях“. С този образ своя дебют прави и синът му Светлин Стоилов, актьор и настоящ директор на частната трупа, завършил НАТФИЗ при проф. Димитрина Гюрова. Режисьор е Велко Кънев, сценография –  Вечеслав Парапанов, костюми – Мария Диманова.

На 29 ноември „Мелпомена” ще представи отново пред варненска публика пиесата „Големанов”, отново в театър „Българан”.

Вижте още:
Премиера на "Бременските музиканти" в театър "София"

Сподели в: