Благодеятел на годината 2007

На 6 януари 2008 година на официална церемония в зала 10 на НДК бяха обявени благодеятелите за 2007 година. Конкурсът “Благодеятел на годината” се провежда за четвърта поредна година, като за трета е на национално ниво. Целта на инициативата е да издирва и популяризира добрите дела, както и да провокира всеки, на когото е сторено добро да каже “Благодаря” на своя благодеятел по нестандартен и запомнящ се начин. Наградата се връчва на граждани, неправителствени организации, фирми и читалища, които доброволно отдават времето, финансите, опита и енергията си и/или постоянно работят за разрешаване на значими въпроси и търсят начини да отговорят на неотложните нужди на обществото. Тази година проектът е финансиран от Държавния бюджет на Република България за 2007 година (Постановление на МС №132/12.06.2007 г. към чл.8, ал.1 от ЗДБРБ).

В рамките на информационната кампания бяха проведени 11 регионални срещи в най-големите градове в страната, на които граждани, представители на неправителствени организации, администрацията и медиите се запознаха с условията за участие в конкурса.

По традиция на церемонията присъстваха политици, общественици и отделни граждани, които на светлия празник Богоявление споделиха с организаторите приятната емоция. Водеща на събитието беше г-жа Миглена Ангелова, която е един от най-верните партньори и съмишленици на идеята „Благодеятел”. За доброто настроение на публиката се погрижиха г-жа Елена Божкова – солист на “Мистерия на българските гласове”, детски хор ”Чучулигите” при читалище “Св. Св. Кирил и Методий” и хор “TE DEUM ADORAMUS”.

Поздравителни адреси изпратиха кметът на София г-н Бойко Борисов, кметът на Община Монтана г-н Златко Живков, областните управители на Сливен г-жа Христина Чолакова и Русе г-жа Мария Димова, изпълнителните директори на Национален фонд “Култура” и Национален дарителски фонд “ХІІІ века България”. Своите поздравления лично поднесе г-н Наско Начев, дистрикт гуверньор на Дистрикт 2482.

Благодарение на мащабната информационна кампания тази година се състезаваха 205 номинации в четирите категории: граждани, неправителствени организации, фирми и читалища/библиотеки. От тях седемчленното жури присъди награди в следните категории на:

Индивидуална награда: Инж. Гено Стоянов Генов, гр.Русе. От 2004г. е председател на настоятелството към Русенски университет “Ангел Кънчев”. Под негово ръководство Настоятелството подпомага връзката между университета и работодателите, осигурява места за стаж на студентите. Оказва многократна финансова подкрепа при издаването на научни проучвания и сборници с доклади на РУ; организира ремонт на Аулата на РУ (2003г.); подпомага изграждането на компютърна зала с 12 места (2002г). През 2005 година настоятелството финансира поставянето на скулптура на патрона на Университета. През 2007 осигурява по един преносим компютър за всички факултети на РУ. През същата година дарява скулптурна композиция пред централния корпус на Университета, символизираща науката и образованието. С негови дарения е започнато повторното изграждане на църква „Всех Святих“ в гр. Русе. Дарените суми възлизат на около 140 000 лв.

Неправителствена организация: Сдружение „Евроинтеграция“, гр. Варна. Учредено е на 25.01.2005 г. Мисията на сдружението е да работи за насърчаване, развиване и поддържане процеса на евроинтеграция сред членовете на варненското общество.
Организацията работи с групи млади хора, хора от третата възраст, лица в неравностойно положение – социално слаби, хора с увреждания, деца от домовете, лица, нуждаещи се от грижи. Притежава 6 Удостоверения от АСП за предоставяне на социални услуги за възрастни и Лиценз от ДАЗД за предоставяне на социални услуги за деца. Сдружението е член на „Национална мрежа за равни възможности”, Национална мрежа „Социални услуги” и „Обществен съвет за рехабилитация на хора с увреждания”, „Обществен съвет за социални услуги за деца и младежи”, „Младежки форум” към Кмета на Варна. Организацията ръководи „Дневен център за хора с физически увреждания”; издава на аудио-списание за хора със слухови увреждания; провежда Детска лятна морска академия; организира благотворителни инициативи; концерти и представления за различни общности, както и безплатни прегледи за затворници и хора в нужда.

Стопанска организация: “Солвей-Соди” АД, гр.Варна. “Солвей-Соди” АД е спонсор на много културни, спортни и социални инициативи и форуми. Дружеството е отличено за своя социален проект “Искам да порасна” чиято основна цел е осигуряването на 5 кувьоза за отделението за недоносени бебета и модернизиране на помещение в Дом за медико-социални грижи за деца, Варна. В кампанията са се включили Общински съвет Варна, Областна управа Варна, Община Девня, Дирекция „Социално подпомагане“ Варна, Българския младежки червен кръст, ДКЦ 1 „Св. Клементина“ и АГ болница във Варна, медии, творци и художници, над 25 чуждестранни фирми от Белгия, Германия и Италия.

Читалище/библиотека: Педагогически факултет към Шуменски Университет “Епископ Константин Преславски”, гр.Шумен
От 2005 година доц. Славова, директор на колежа, организира благотворителни прояви с участието на педагози, студенти, служители и публични личности за подпомагане лечението на Десислав Димов, студент в Колежа, който претърпява тежка автомобилна катастрофа и оттогава е парализиран на легло, както и други студенти в неравностойно положение.

Обществена подкрепа: Марина Кузманова, създател и администратор на сайта bg-mamma.com
Вече 4 години подкрепя и подпомага разпространението на благотворителността в България. Постоянна подкрепа на граждански инициативи и оказване на всекидневна помощ на нуждаещите се деца и майки в цяла България. Интернет семейството, което тя създава и поддържа наброява повече от 70 000 регистрирани членове и многократно повече посетители. За нея са получени рекорден брой гласове – 709.

Голямата награда “Благодеятел на годината 2007”: Снежана Митова. Благодеятелят е човек отрекъл се от всичко и посветил се на правенето на добро за другите. Благодарение на нея 40 деца на възраст между 7 месеца и 19 години получават всекидневно материално и духовно обгрижване. Осигурила им е и помещение, в което се събират, за да се хранят, да учат, да четат литература на духовна тема. Учи ги на Закон Божии, както и на търпение, смирение, състрадание, уважение, мотивира ги да водят смислен живот.

Сподели в: