Благовещение -ден на отворените врати в Художествената гимназия София

 На 25 март 2008 г., Благовещение, Художествената гимназия в София ще отвори широко врати за всички, които се интересуват какво се случва в първото професионално училище за художници в България. В него се обучават 230 ученици от VIII до XII клас в  специалностите: Живопис, Графика, Скулптура и най-новата – Илюстрация и оформление на печатно произведение. Ученици и учители ще бъдат в гимназията и ще посрещат своите гости: бъдещи ученици, талантливи деца със своите родители, журналисти, специалисти и любознателни граждани.

Гостите ще могат да научат какви специални предмети се изучават по учебен план; кои са педагозите и как обучават младите художници; кои са учениците и какво са научили; какви са техните разностранни постижения; какви са приемните изпити и критериите на оценяване при кандидатстване в училището; каква е реализацията на възпитаниците. Гостите ще получат отговор на всички възможни въпроси, свързани с образователната, възпитателната и културна дейност на училището.

Цялата пететажна сграда на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София на бул. „В. Левски”№ 62 в София от 10.00 ч. до 18.00 ч. ще се превърне в голяма изложбена зала с творби на най-младите художници. Във всяко ателие ще се работи различна учебна задача. Ще има ателиета по живопис, рисуване, скулптура, графика, илюстрация, компютърна графика, вечерен акт, колаж. Всеки гост ще има възможност да рисува заедно с възпитаниците на училището, а всеки кандидат – ученик ще получи безплатна консултация от преподавателите по специалните предмети.

От 17.00 часа на 25 март в училищната галерия „Дебют” ще се открие ученическата изложба „Пейзажи от България” – София – Брюксел.

Денят на отворените врати ще приключи в 18.00 часа, когато актовата зала ще се превърне в „Пиано-бар”, а ученици и учители ще демонстрират и други свои дарби – музикални и поетични. От 19.00 ч. празникът  ще продължи с Пролетен карнавал с маски за възпитаниците на училището.

Сподели в: