Битак на арт – фетиши““

На 22 декември (събота) 2007 от 11.00 до 23.00 ч. Центърът за култура и дебат “Червената къща “Андрей Николов” (ул. “Любен Каравелов” 15) представя: Първият битак на „арт  – фетиши“.

Това ще бъде едно от най-необичайните места, в които можете да купите “нещо съвсем-съвсем различно” преди Коледа. Тук ще намерите DVD и CD компилации от видео произведения или експериментали български филми, видео документация на изложби, театрални постановки, фестивали и концерти, любима и непозната музика, която трудно се намира по магазините, картички, плакати, арт книги, списания (някои вече станали антикварна рядкост), каталози, многотиражни репродукции и всичко, което представлява съпътстващ продукт на изкуствата от началото на деветдесетте до сега.

Нашата цел е да създадем култура, която цени съвременните изкуства и която може да фетишизира техните суб-продукти.

Вход безплатен

зали Червена, Безименна и Гъливер

След 21 часа –  концерт на групата 1000names (http://www.myspace.com/1000names)

Вход за концерта: 4 лв
 
При покупка над 12 лв., получавате безплатен вход за концерта.

Направи подарък на приятел, когото познаваш добре или най-малкото на себе си!

Историята на съвременната българска култура от края на осемдесетте до сега е изключително разнообразна и интересна, но за съжаление достъпът до нея е ограничен, поради факта, че няма много институции (галерии, библиотеки, музеи), които да са организирали колекции от произведения на изкуството, документация и достъп до тях. По такъв начин историзирането на този период става проблематично за специалистите, а за неспециалистите почти невъзможно. Въпреки това, през същия този период са издадени много печатни “свидетелства” на нашата култура, които поради липсваща инфраструктура не са намерили място в книжарниците и библиотеките, а голяма част от тях не могат да се намерят дори и на специализираните щандове в най-големите ни галерии. Може би ще прозвучи учудващо за някои, но много от тези печатни издания се намират в хранилищата на художници и издатели, макар че съществува нарастващ глад за достъп до информацията в тях. Една от важните цели на ФЕТИШИСТА, е да създаде институционална инфраструктура (дори и за един ден), която да може да осъществи този достъп. Затова тази част от ФЕТИШИСТА бихме нарекли “фетишарница” (благодарим за думата на Лъчезар Бояджиев)– или книжарница за ценни и редки издания, плочи, записи, картички и плакати.

Втората важна цел е да покажем истински “арт-фетиши”, които са използвани по време на артистични акции, пърформанси и други събития, които са уникални обекти, съдържащи в себе си тази история. В програмата “Визуални изкуства” на Червената къща, този опит ще бъде начало на серия от събития, посветени на документацията на изкуствата и на артефактите, които остават като резултат най-вече от жанрове, зависещи от времеви рамки (пърформанс, хепънинг, публична интервенция, театър и др.)

Заедно с тези два елемента на ФЕТИШИСТА сме подготвили и трети – компилация от видео произведения, документация на пърформанси и изложби, която ще бъде показана в зала Гъливер след 17 часа. Програмата  за видео прожекциите ще бъде обявена в петък на сайта на Червената къща.

Куратори – Боряна Росса и Йово Панчев

Сподели в: