Бисера Вълева открива изложбата си "Годишни времена"

Изложбата "Годишни времена" на Бисера Вълева се открива на 11 юни 2008 г. в галерия-книжарница "София Прес" (ул."Славянска" №29). Ще бъдат показани маслени живописни платна и голямоформатни рисунки.

Годишните времена са представени като пейзажи или, по – скоро, като детайли от пейзажи, като close-up части от очаквания, надежди, емоции, споделя авторката.

В този близък план лятото е пясъчен замък. То е ивицата между сушата и водата, която  изсъхва и отново става мокра, по която стъпките са ясни до следващата вълна, а отраженията са цветни и материални и единствено важни до следващия залез (маслени работи). Лятото се събира в една зелена ябълка в ръката на момче (голямоформатна рисунка).

Есента е цветна и последна преди обобщението на зимата. Това са късните "висящи градини“ на опустяващи паркове и на "есенни спомени“ от отминали пътувания – измислени пътни бележки, капани за спомени (маслени работи).  Тя е свита котка в краката на жена, на сънуваща жена, на нарове, на безвремие (голямоформатна рисунка).
   
Зимата запечатва, доизмисля и обезсърчава висящите градини, царевичните полета, а може би повтаря и разкрасява миналото и очакванията като екзотичен плод в късен следобед, отразяващ се в гърба на момиче (голямоформатна рисунка).
     
А пролетта…тя е течащите води – зелени, прозрачни, капещи…Тя е очакването и за нея няма рисунка, защото материализирането на очакването създава реализация, но разрушава емоцията.

Експозицията ще продължи до 10 юли 2008 г.

Бисера Вълева
е завършила специалност “Стенопис” в НХА през 1989 г. при проф. Мито Гановски. От 1994 г. работи в СУ “Климент Охридски” – в специалност “Педагогика на изкуството”. От 1996 г. е хоноруван преподавател по дисциплината “Цветен етюд” в НХА – в специалностите “Графика” и “Книга и печатна графика”. От 2005 г. е доктор по педагогика и доцент по рисуване.
Работи в областта на живописта – кавалетна и монументална, като има специален интерес към работата върху хартия.

От 1991 г. е член на СБХ и от дипломирането си досега участва активно във всички изложби, организирани от СБХ и частни галеристи и фондации.

Нейни работи са притежание на държавни галерии и частни сбирки в България, Македония, Румъния, Русия, Германия, Великобритания, Кипър, Молдова, САЩ, Испания, Югославия, Франция, Гърция, Черна Гора и др.

Сподели в: