Биреният фест в Банско – продължение

Биреният фест докара много наши и чужди туристи в курорта Банско. Шоуто на пивото и музиката ще радва местните хора и гостите на града до 5 август. На централния площад край фонтаните са опънати шатри за 300 посетители, а интересът към проявата е огромен. Дори в дневните горещини не са никак малко тези, които се разхлаждат с бира. Привечер става страшно. От 20,00 часа до полунощ опашките пред скарата и мокрия бар не секват.

Във всеки един момент там се трупат най-малко по 50 мераклии за пиене и хапване. Защото дори в планинския курорт вечерите също не са прохладни. А в жегата изпитаното лекарство е студената бира, гарнирана с подходящо мезе. Организатори на бирения фест са собствениците на комплекс „Молерите“, на „Кемпински Хотел Гранд Арена“ и общината. Те са се погрижили за посетителите не само с пиво и мръвки, но и са им осигурили много музика.

Всяка вечер гостува известен певец или група. Преобладават фолк изпълнителите. Тук вече пяха Бони, Галена, Тони Дачева и Преслава. Днес ще има фолклорно надсвирване между оркестрите на механите в курорта. Най-добрият състав ще грабне награда от 350 лева. Предстоят изяви на Райна и Константин, Десислава, Янко Неделчев, Даниела, женски фолклорни групи, както и на рап бандата „Ъпсурт“. В петъчната вечер стотици бяха правостоящите. Някои от тях стояха буквално на един крак, но здраво стискаха чашите с пенлива бира. Не си и помисляха да се оплакват.

Сред компания от банскалии се бе озовал германецът Хайнрих. За да не се реди на дългата опашка поне половин час, бе взел във всяка ръка по халба пиво.

Успял е да се пребори с конкуренцията и да паркира мезето си на крайчеца на една маса. Разбира се, подслаждаше бирата си с наденица. Тук купонът е супер и е интернационален – каза той. – Не мърдам оттук, защото ми харесва. Завчера се веселихме заедно с едно испанско семейство. Най-силно ме впечатлява, че местните хора са много отзивчиви и любезни. Не създават никакви проблеми на нас, чужденците. За един германец няма нещо по-хубаво от комбинацията между студена бира, топли наденички и весела компания“, сподели младият немец. Искаше да каже още нещо, но по тонколоните зазвуча право хоро и нашенците го грабнаха да танцува. Никак не му бе леко, но след малко вече бе в крак с народния танц. Тъкмо престана да бърка, и хорото приключи. На следващото вече ще съм като българите, няма да ме познаят, че съм чужденец. А сега да заредя батериите с бира, че ми трябват сили, философски реди чужденецът.

Най-важното за нас е да доставим удоволствие на всички. И се получава повече от успешно. Това е втора поредна година на бирения фест, който със сигурност ще стане традиционен. Толкова хора има, че не усещаме нищо от купона, затрупани сме с работа. В понеделник ще ги изненадаме с тържествена заря по случай първата годишнина от създаването на комплекс Молерите, казва Теодора Лазарова, която не изпуска и за миг от погледа си всичко, което се случва на площада пред кметството.

Освен гостите на града много активни са и банскалии. Нещо като втора младост кара позастарелите ни булки да зарежат всичко заради танците, та няма кой да ни сготви една свястна манджа, жалват се съпрузи. Това обаче не трогва особено жените им. В последните 5-6 години правеха някакви концерти с музика, дето не я разбираме много, много – джаз ли е, рок ли е. Е, сега ни пускат народни хора. Как няма да играем? В чудо се виждат чужденците, като гледат какви сме игриорки, хвалят се бабите. Ентусиастките от третата възраст признават, че за танците си помагат с по някоя и друга студена бира. Седнат, пък поръчат по биричка. Пийват, но не само за здраве. Че без градус няма радост. В случая обаче по-точно е твърдението, че без пиво няма танцуване диво.

Хубаво е, че с този бирен фестивал градът ни оживява в летните жеги. Навсякъде движение, усмивки, красота, младост. А това ни стопля сърцата и отпуска душите, разкриват банскалии.

Общината се опитва от 2000 г. насам да превърне зимния курорт в целогодишен. Затова през летните месеци Банско става музикалната столица на Балканите. Само от месец май до септември тук се провеждат фолклорен фестивал, сегашният бирен фест, а от 7 до 13 август ще е Десетият юбилеен джаз фест. С музика, спортни и културни прояви привличаме туристи насам и през лятото. Не бива такава огромна леглова база да е пълна само през зимата. С всяка година през летните месеци гостите ни се увеличават, твърдят хотелиери.

Биреният фест в Банско

Сподели в: