Биографичен филм за Майк Тайсън в Дом на киното

Допълнителната програма на София Филм Фест продължава до 25 март 2010г. Ето кои филми може да гледате днес:

Дом на киното

Днес от 16.00 часа ще можете да видите „Тайсън” – биографичен филм за живота на боксьора Майк Тайсън. Режисьорът Джеймс Тобак смесва автентични интервюта, архивни кадри и снимки от живота на тази легендарна личност, събрала слава и противоречия в едно.

От 18.00 часа започва филмът „Николай Майсторов”. Режисьорът Юри Жиров е заснел филм за фаза от творчеството на големия български художник Николай Майсторов – цикъл от 27 монументални платна със сюжет от Библията. Сюжетът свързва работата върху платната, както и готовия резултат.

В 19.15 вижте филма на Ясен Григоров „Дървеното езеро”. Седнал на неговия бряг, един непознат ни кара да отговорим на трудни и неочаквани въпроси като как се представяме и как живеем със собствените си имена? Как разказваме спомените си и какво помним въобще? Как отстояваме идеите си и какви са нещата, в които вярваме? Непознатият ни насилва да отговаряме, да говорим, но дали самият той знае за какво говори?

В 21.00 часа е прожекцията на „Сега и завинаги” – документален филм на Драгомир Шолев, в който виждаме как култовите български групи „Ревю”, „Контрол” и „Хиподил” се събират в оригиналните си състави след дълги години отсъствие от сцена. Концертът става повод музикантите да разкажат интересни моменти от своето минало.

Кино „Одеон”

В 18.30 часа ще започне филмът „Всички останали”, който взе награда на Берлинале 2009. Марен Аде ни показва взаимоотношенията между архитекта Крис и новата му приятелка Гити. Двойката води изолиран живот, разиграва лични микродрами и като цяло се държи пренебрежително към останалите „нормални” хора, които предпочита да избягва.

След него от 20.45 гледайте „Прекършени прегръдки” на Педро Алмодовар. Той разказва за един мъж, който в катастрофа губи зрението и любовта на живота си. Вече му е невъзможно да режисира филми, за това сега живее, обича и пише в тъмнина.

Euro Cinema

От 19.15 е началото на „Прахът на времето” на гръцкия режисьор Тео Ангелопулос. Разпростиращо се в повече от половин век на три континента, продължението на монументалния филм „Разплаканата ливада” е забележителна любовна история и сага за бежанците – хора постоянно на път и в търсене на дом, който откриват единствено в самото пътешествие.

В 21.45 е „Антихрист” – филмът, с който Ларс Фон Триер разбуни духовете в Кан миналата година. Сюжетът на „Антихрист” разказва за скърбяща двойка, която се опитва да преживее загубата на невръстния си син. Двамата главни герои се опитват да преоткрият себе си, като се преселват в горска хижа. Вместо спокойствие обаче, там те се срещат с най-големите си страхове.

Sofia Live Club

Гледайте от 20.00 часа специална селекция от късометражни филми и анимация, музикално видео и видео арт на програмата Future Shorts.

Сподели в: