Биляна Балева и Андреан Нешев: Нашата крайна цел е да спомогнем за създаването на една конкурентна среда, в която да се раждат качествени идеи

Интервю с Биляна Балева и Андреан Нешев от фондация "Бюро култура", специално за читателите на Kafene.bg.

Къде е българската култура в момента?
 
Като всяка една култура и нашата е в процес на развитие. Културата не е константна, тя постоянно се развива и обогатява и това е най-важното за нея. Тя се утвърждава с миналото, обогатява се с настоящето и се движи от бъдещето. Всяка култура е в резултат на много специфики, които я правят уникална.
 
Съвременните артисти и културни мениджъри са в един постоянен диалог – с другите култури, с другите поколения, с другите течения. Според мен, пред българската култура има няколко предизвикателства. В момента у нас се гледа твърде много към миналото и по-малко към настоящето и бъдещето. Липсва в голяма степен концептуалното мислене, арт мениджмънта и желанието да взаимодействаме с другите култури. А именно във взаимодействието с тях ние можем да научим повече за себе си.
 
Как се роди идеята за фондацията и за проекта Letsplayculture.com?
 
Създадохме фондация Бюро култура, за да обединим опита и желанието си да правим заедно културни проекти. Андреан е графичен дизайнер и автор на книгата за съвременен български дизайн – Visual cut България, а аз започнах професионалния си път в Център за изкуства Сорос и това предопредели интересите ми в тази област завинаги, макар и с леки паузи. И двамата познаваме много артисти и интересни хора, както у нас, така и от чужбина. Имаме желание да работим с тях и да реализираме различни идеи, които смятаме, че ще имат позитивно въздействие върху хората.
 
Идеята за Letsplayculture.com се роди след като направихме анализ на културната среда у нас и установихме, че това, което би я направило по-силна и устойчива във времето, е развиването на културния мениджмънт. Това е способността да развиваш културни проекти от гледна точка на тяхното управление, финансиране и перспектива. За нас е важно да предложим различни модели на финансиране, да изравяме различни  практики за вдъхновение и да публикувам възможности за професионално развитие. Нашата крайна цел е да спомогнем за създаването на една конкурентна среда, в която да се раждат качествени идеи. Искаме българската Европейска столица на културата през 2019 година да представи българската култура по един уникален и успешен начин.
 
Какви дейности планирате и кои вече са в процес на случване?
 
В момента работим над концепция за тренинги за начинаещи на различни теми, свързани с културния мениджмънт. Искаме те да дадат практичен опит и познания, така че да са максимално полезни. Работим и над две изложби за съвременно визуално изкуство в партньорство с колеги от чужбина. Партнираме и в един международен уъркшоп, който има за цел да изследва визуалната идентичност на град София. Всеки ден се запознаваме с интересни хора и получаваме интересни предложения за сътрудничество. Ежедневно даваме консултации по проекти на различни хора и им помагаме в набирането на средства за техните проекти.
 
Само в ръцете на Държавата ли е културата? Къде е ролята и мястото на твореца? И на организации като вашата?
 
Развитието на културата зависи колкото от държавата, толкова и от независимия сектор. Успоредно с държавните институции, като галерии, театри, музеи, съществуват много независими такива. Те развиват по-актуални и съвременни практики и тенденции в изкуствата. Там, където я няма държавата, често се появяват алтернативи. Според нас е естествено независимия сектор да подпомага държавата там, където тя няма опит, както направихме ние. Вместо да сочим с пръст какво липсва, ние решихме да го направим. Не е лесно, тъй като трябва да финансираме през различни източници дейността си, но хубавите неща не винаги са лесните неща. Не трябва да разчитаме на държавата за всичко.
 
Според Вас единствено финансови ли са измеренията за „оправяне на ситуацията“?
 
Проблемът на българската култура са не парите, а стратегическото мислене и мениджмънта. През социализма българската култура беше изцяло на държавна издръжка и днес културните институции и мениджъри от по-старото поколение все още смятат, че тя е тази, която трябва да ги подпомага и издържа. И в голяма степен Министерство на културата в момента продължава да се опитва да решава битовите проблеми на културните институции, вместо да ги подтиква към стратегическо мислене.
 
Когато средствата не стигат за всички, те не знаят какво да направят. Подобна, междувпрочем, е ситуацията и в САЩ през 60-те години, когато субсидиите за държавните културни институции внезапно намаляват. Тогава за да оцелеят, те е трябвало да преосмислят изцяло функцията си и да осмислят едно важно и просто нещо: че те са създадени, за да служат на публиката си и колкото по-атрактивни са те за нея, толкова по-голям е шанса да привлекат алтернативно финансиране и да печелят от самата нея. Ние подкрепяме именно този начин на мислене.
 
Има ли успешни модели, които родната култура и хората, занимаващи се с изкуство да следват? Вие самите от къде се учите и вдъхновявате?
 
Модели на културна политика има много, важно е да се подбират тези, които работят за нашите специфични условия. Днес в Интернет може да се намери много информация, не е нужно да живееш в Ню Йорк, Пекин, или Амстердам, за да следиш какво се случва там. Разбира се, преживяването на живо е незаменимо, но все пак не всеки има възможност да се разходи до там. Затова и ние публикуваме на letsplayculture.com различни възможности за участия в резиденции, за които е достатъчно само да кандидатстваш. Всички разходи по тях се поемат от организаторите и единственото, което се иска от кандидатите, е да имат проектна идея, която да реализират по време на престоя си. Искаме да окуражаваме българските артисти да се възползват от тези възможности, да пътуват, да обменят опит и идеи с колегите си, да събират нови впечатления. Това ще обогати творчеството им в частност, и българската съвременна култура като цяло.
 
Какво си пожелавате за тази година?
 
Да имаме време за всичко.

Още на Kafene.bg:

Проект за културен мениджмънт "Let’s play culture"

Сподели в: