Били Кобъм на София Джаз Пик

Eсенното издание на София Джаз Пик ще посрещне символа на барабаните – Били Кобъм. Известният музикант пристига в София по покана на Кантус Фирмус и Джаз ФМ радио. Събитието ще се случи на 24 октомври, от 19:30, в зала 1 на НДК.

Били Кобъм идва у нас със своя проект Culture Mix (Кълчър Микс), в който участват музиканти от цял свят.  Заедно с Кобъм на сцената ще се качат и Кристоф Краверо – клавишни и струнни, Майк Мондезир – бас, Джуниър Гил – стиил пан и Жан-Мари Еке – китара.
 
Culture Mix е тържество на универсалността на джаза. Това е динамичен, свеж и оригинален състав, а всеки член идва от различна страна. Музикантите са на най-високо ниво, а импровизацията им – изпълнена с въображение.

За проекта Кобъм казва: "Музиката е посветена на всеки един от хората, с които излизам на сцената – те идват от различни краища на света. Смятам се за благословен, защото имам възможност да работя с много личности, чиито имена, лица или звук може и да не бъдат запомнени, но посланието от музиката, която те заедно създават, не може да не бъде разпознато.

Музиката, която създаваме, отразява това чувство, затова избрахме името Culture Mix. Освен че всеки от членовете на групата идва от различно кътче по света, всеки от тях има да ви разкаже една история, много подобна на моята. Надявам се, че ще я усетите в нашата музика, че ще я поемете."

Официалната кариера на Кобъм започва с дипломирането му във Висшето училище за музика и изкуства в Ню Йорк. Като войник в периода 1965-1968 г., той е част от военния биг бенд. След напускането на армията свири с Хорас Силвър, Стенли Търентайн, Джордж Бенсън и др. Кобъм е участвал и в представления на Бродуей.

През 1969 г. започва да записва с Майлс Дейвис, като едновременно с това свири с Лес МакКан и Джуниър Манс. Били Кобъм е съосновател на една от първите фюжън групи, наречена Dreams, заедно със своите приятели Ренди и Майкъл Брекър, Джон Абъркромби, Дон Гролник, Бари Роджърс и Уил Лий. Година по-късно Джон МакЛафлин го наема в неговия Mahavishnu Orchestra. Освен това Кобъм свири с Фреди Хъбард, Боб Джеймс, Хърбърт Лоус, Рон Картър, Ерик Гейл и много други.

Като чест гост на фестивала в Монтрьо Кобъм записва множество концертни албуми в средата на 70-те. Най-легендарният от тях е "Live In Europe" на Били Кобъм и Джордж Дюк. Групата им, която включва още Джон Скофийлд и Алфонсо Джонсън, прави редица турнета в Америка и Европа.

През 1977 г. Кобъм става лице на марката за барабани “Tama Drums” и през това време записва с Декстър Гордън, Мейнард Фъргюсън, Джордж Дюк, Стив Кан и мн. др. "B.C." е заглавието на друг брилянтен албум на Били Кобъм, записан през 1979 г. "Mendocino" и други спиращи дъха композиции могат да се опишат като много изтънчен джаз фънк, към който Кобъм проявява интерес наред с фюжъна – негова основна запазена марка дотогава. Дълги турнета отвеждат барабаниста в Япония и в цяла Европа.

За Били Кобъм 80-те години започват с изпълнения в известното шоу на телевизията CBS "Saturday Night Live" и участие с The Greatful Dead в Radio City Music Hall в Ню Йорк. Следват турнета с Джак Брус, Тито Пуенте, Тим Ландърс и др. През 1982 г. Кобъм издава друг класически запис: "Observations" от проекта "The Glass Menagerie". Японското турне с Майлс Дейвис е друга връхна точка в началото на 80-те. През 1984 г. Били Кобъм копродуцира швейцарско телевизионно шоу, озаглавено "The World Of Rhythm", в което барабанистът участва заедно с Хърби Хенкок, Чийч енд Чонк, Рон Картър др. "Warning" и "Power Play" – два превъзходни джаз-рок албума, са издадени от GRP Records през 1985 г. и 1986 г. Осемдесетте завършват с още издадени проекти, записи и турнета, някои от които в Израел, Чили и Австралия.

Сподели в: