Бийтълсът Джордж Харисън със звезда в Алеята на славата посмъртно

Китаристът Джордж Харисън, част от великата четворка от Ливърпул – Бийтълс ще получи посмъртно звезда в Алеята на славата в Холивуд. Звездата ще бъде приета от съпругата на Джордж Харисън – Оливия на 14 април 2009г. Известният музикант напусна този свят през 2001г.

Легендата Бийтълс

Джордж Харисън е роден на 25 февруари 1943 в Ливърпул. След като спира да свири с групата си Rebels, заедно със съученика си Пол МакКартни се присъединява към Quarrymen на Джон Ленън. По това време е на 15 години, а Бийтълс тепърва ще завладяват сцената по най-невероятния начин в една поствоенна Британия.

В кариерата на The Beatles Харисън е китарист, вокал и автор. За каталога на Бийтълс е допринесъл с парчета като I Need You, Taxman, While My Guitar Gently Weeps, Something и Here Comes the Sun. 

В годините непосредствено след раздялата на Бийтълс Джордж издава първия си солов албум All Things Must Pass, световно признат, следват още записи, повечето от които стават златни и платинени. И малцина биха спорили, че The Concert for Bangladesh, с участието на приятелите на Джордж Ерик Клептън, Боб Дилън, Рави Шанкар, Леон Ръсел, Ринго Стар и други, има невероятно влияние. Албумът взима Грами за 1973г.

През 1987г. на вълната на топ 10 албума Cloud Nine той създава Traveling Wilburys заедно с Боб Дилън, Джеф Лин, Рой Орбисън и Том Пети. Първият им сингъл е  Handle with Care.  The Wilburys печелят Грами и до днес се помнят като „Супергрупата”.

В момента Мартин Скорсезе снима документален филм за забележителния живот на Джордж Харисън, а на 14 април Capitol/EMI ще обяви своите планове за нови издания на музиката на гениалния бийтълс.

Сподели в: