Бивш морски пехотинец разказва за войната в Афганистан в романа "Приятелски огън"

"Приятелски огън” (издателство "Сиела") е роман за войната в Афганистан, написан от бившия морски пехотинец Елиът Акерман, носител на ордените „Сребърна звезда”, „Бронзова звезда” и „Пурпурно сърце”.Участвал е в пет мисии в Афганистан и Ирак. След приключване на службата си работи като сътрудник в The New Yorker, The Atlantic, The New Republic и Ecotone. Участник е в програмата White House Fellows в администрацията на Белия дом по време на управлението на Обама. В момента живее в Истанбул с жена си и двете си деца и пише за гражданска война в Сирия.

Първият му роман „Приятелски огън” е приет добре от критика, която сравнява простия, но същевременно поетичен, войнишки език на Акерман с прозата на Хемингуей.

Разказът се води от първо лице на обикновеното афганистанско момче Азис. Неговият живот се преобръща след началото на войната с американците. Губи майка си и баща си, а брат му е ранен и се нуждае от постоянни медицински грижи. Светът, в който е израстнал, се превръща в брутално и хаотично място. Талибаните казват, че спасяват невинните от американската агресия, а американците твърдят, че те са тези, които защитават мирното население от терористите. При толкова много спасители животът на Азис е в опасност всеки ден. Ако иска да оцелее, трябва да се адаптира, да се научи как да бъде хищник, а не жертва. Ако иска да запази душата си, трябва да спаси брат си и жената, която обича.

Отзиви:
„Приятелски огън” е трогателна, брутална и обсебваща история. Акерман успява да изгради сложен сюжет за лоялност, отмъщение и братска любов.
Халед Хюсейни

Елиът Акерман е направил нещо много смело като писател и още по-смело като войник – докоснал е душата на врага си.
New York Times Book Review

Това, което прави „Приятелски огън“ толкова трогателна, е чувството за емпатия на Акерман, способността му да влезе под кожата на героя и да ни напомни не само за огромните различия между нас, но и за споделената ни човечност.
Проф. Азар Нафиси

Това е най-добрият роман за войнатa в Афганистан до момента. Докосва лиричните струни в душата по същия начин както „За кого бие камбаната“ на Хемингуей.
Адмирал Джеймс Ставридис,

бивш Върховен командващ на Съюзните сили в Европа

Приятелски огън
Елиът Акерман
Цена: 13 лв.
Страници: 280.
ISBN :  978-954-28-1811-3
Преводач – Деян Кючуков
Художник на корица – Дамян Дамянов

Сподели в: