Бетовен, Дебюси и стихове на Янко Димов звучат в НДК

Световноизвестната пианистка Жени Захариева предствя „За феите, ветровете и Луната…” – концерт, включващ някои от най-известните творби на Бетовен и Дебюси. Събитието е на 21 април 2013 г. от 12.00 часа в зала 9 на НДК.

Ще звучат произведения като „Делфийските танцьорки”, „Момичето с ленените коси” и „Русалки” на Дебюси, известната „Лунна соната” на Бетовен и др.

Пианистката обещава да промени представите за луната в творчеството на Бетовен и да покаже различното отношение на двамата композитори към природата. „Дебюси иска да разгадае гласа на вятъра, водата и т.н, докато Бетовен търси пътя към себе си в досега си с природата”, казва тя.

Специален гост на концерта ще е и младият пианист Фидоси Кирчев, който взе две първи награди през последната година – в конкурсите „Алберт Росел” и „Й. С. Бах” в Япония.

По време на събитието ще звучат и стихове от българския поет Янко Димов, изпълнени от Методи Танев. „В творчеството на Янко Димов има скрита недоизказаност, тя е близка до музиката, която ще изпълня”, казва Жени Захариева.

Жени Захариева развива богата концертна дейност в Европа, Далечния Изток, Африка и Америка с рецитали, камерни формирования като солист на прочути симфоничните и камерни оркестри. Тя е носител на званието на френ­ското правителство Officier dans l’Ordre des Arts et des Lettres, посланик на българската култура във Франция, носител на национални награди за високи изпълнителски постижения: „Кристална лира”, „Златна лира”, „Златно перо” на FM Classic Radio, на Министерството на култу­рата на Република България.През последните пет години гастролира с концерти в Япония, Франция, Италия, Гърция, Австрия, Германия, Русия и САЩ.

Събитието е част от 18-ти Салон на изкуствата на НДК и е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата – 2019 г.

Билети на касите на НДК мрежата на eventim.bg.

Сподели в: