Бестселърът на Ранди Пауш "Последната лекция" излиза на български

През април 2008 г. книгата на Ранди Пауш оглави класациите на Амазон и Ню Йорк Таймс и се задържа на челно място в продължение на 41 седмици, превръщайки се в една от най-продаваните книги не само в Америка, но и в целия свят. Списание Пийпъл обяви “Последната лекция” за една от десетте най-хубави книги за 2008 г. Само за няколко месеца тя достигна рекордни продажби от над 4 милиона екземпляра и беше преведена на повече от 40 езика.

Каква е причината толкова хора по целия свят да обърнат внимание на професора по компютърни науки и неговата малка книжка? Какво е това послание, което достигна до сърцата на милиони читатели от всички континенти и накара Ню Йорк Таймс да провъзгласи Ранди Пауш за един от най-влиятелните хора на планетата?

Ранди Пауш е професор по компютърни науки и дизайн в университета “Карнеги Мелън” – Пенсилвания. Той е уважаван преподавател, женен е за жената на мечтите си и има три деца – на 1, 2 и 5 години. Когато узнава, че е болен от рак на панкреаса с множество разсейки в цялото тяло, веднага разбира, че това е смъртната му присъда. Как да се сбогуваш с живота, когато той е толкова прекрасен, и при това да го направиш достойно?

На този труден въпрос трябва да си отговори умиращият Ранди. В името на любимите си хора и най-вече заради собственото си самоуважение той избира пътя на спокойното приемане на неизбежното с твърдото намерение да направи най-доброто, на което е способен при тези обстоятелства. Не можем да променим картите, които са ни раздадени, а само начина, по който ще ги изиграем, казва той. А когато от университета “Карнеги Мелън” му предлагат да изнесе “Последна лекция”, което е често срещано явление, при което от лектора се очаква да резюмира идеите си от лекционния си курс, за Ранди това се оказва последна лекция в буквалния смисъл на думата.

В тази последна лекция Ранди Пауш вижда възможност да направи равносметка на най-важните неща, да затвърди образа, с който иска да го запомнят, и да даде най-доброто от себе си, преди да се оттегли.

За негова огромна изненада обаче, тази лекция достига до сърцата не само на четиристотинте посетители, присъствали в залата, а се разпространява в мрежата, като привлича вниманието на хора от всички части на света. Лекцията набира изумителна инерция в интернет и се гледа от повече от 10 милиона човека, като вдъхновява десетки хиляди да напишат своите коментари, изказвайки съпричастност и благодарност. Те споделят колко ги е вдъхновила лекцията, как им е помогнала да преосмислят живота и приоритетите си. Невероятната популярност на лекцията и книгата ясно показва, че светът се е уморил от ширещия се в последно време цинизъм и чистият идеализъм, дошъл от свещеното място между живота и смъртта, му е крайно необходим. А след палиативното лечение, което за известно време забавя разрастването на туморите, на Ранди му е дадена кратка отсрочка. Така, с помощта на журналиста от Уолстрийт Джърнъл – Джефри Заслоу, се ражда тази книга, променила живота на мнозина.

Издава: ИК Хермес
Корична цена: 15 лв.
Страници: 240
Премиера: 20 март 2009 г.

* * *

Прочетете още:
Премиерата на книгата "Богът на дребните неща" е на 18 февруари

Сподели в: