Беса Лугичи и Михайло Малафи – в "Бохеми" на Старозагорската опера

Те са млади и много талантливи. И двамата са свързани с България и дори без повод, с удоволствие разказват защо обичат нашата страна. Преди всичко защото и двамата – сопраното Беса Лугичи и украинският тенор Михайло Малафи, се считат за благословени да се учат от своите оперни идоли –  световно признатите български оперни певци Христина Ангелакова и Калуди Калудов.

Беса Лугичи и Михайло Малафи се срещнаха за първи път в Старозагорската опера в спектакъла на операта "Травиата" от Джузепе Верди, с който бе открит настоящият творчески сезон на театъра. Беса Лугичи вече бе позната на старозагорската публика от своя блестящ дебют в ролята на Лучия ди Ламермур. Михайло беше пял в Софийската опера в ролята на Алфред. По време на репетициите на "Травиата" младите певци непрекъснато се окуражаваха един друг. Беса Лугичи гледаше своя колега с широко отворени очи, изумена от неговия красив глас и вокална стабилност – впечатляваща за неговата възраст. И само повтаряше: "Поздравления за Калуди! Толкова млад и така пее". Михайло  пък се възхищаваше на своята партньорка, на която ѝ предстоеше да направи дебют в ролята на Виолета: "Беса, ти имаш най-красивия глас. Напомняш ми на Ана Нетребко!"

След "Травиата" директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов ангажира Беса Лугичи и Михайло Малафи да участват в премиерата на операта "Бохеми" от Пучини. Певците участваха с голям успех в двата премиерни спектакъла, но си пожелаваха да пеят заедно. Мечтата им ще се сбъдне на 1 юли на сцената на Народния театър "Иван Вазов" в София. Беса Лугичи ще бъде Мими, а Михайло Малафи – нейният любим Рудолфо.

От учителите с любов

Христина Ангелакова
"Мисля си, че всеки, който се е занимавал и се занимава и е приел преподаването като мисия, а не като средство за какво ли не, винаги е в очакване да му се сбъдне срещата с "добрия" ученик, с истински талантливия, с този, който освен глас, носи и огъня на неукротимото желание да навлезе дълбоко в недрата на голямото изкуство.  Много ми се иска да ви убедя , че и аз съм една от тези, които не правят компромиси с изкуството и се стремя да  отстоявам тези принципи с всички сили.  Дълъг увод, за да споделя за прекрасното си изживяване като учител и спътник на Беса Лугичи в последните пет години. Преди пет  години и малко отгоре ми се обади Силвия Томова, която току-що се беше завърнала от един свой ангажимент от Прищина, Косово. Помоли ме да чуя Беса и това беше началото на един дълъг и успешен път, изпълнен с много работа, с изключителна  отдаденост от страна на Беса, и скромно казано, и от моя страна. Колко на място би прозвучала поговорката "Каквото повикало, такова се и обадило." И разбира се, че успехите не закъсняха. Дойде голямата награда от конкурса "Елена Николай" в Панагюрище, дебют в Русенска опера с ролята на Мими от "Бохеми", дебют на сцената на Старозагорска опера с ролята на Лучия от "Лучия ди Ламермур", Реквием –Моцарт, в неговия нестандартен прочит с хор, оркестър и балет на Русенска опера, част от програмата на "Моцартови празници – Правец 2015", дебют в "Травиата" – пак в Старозагорската опера  и т.н.

Беса още дълги години, пожелавам ѝ го от сърце, ще пише своята творческа биография и в нея винаги ще има редове на благодарност за Найден Тодоров и състава на Русенска опера, за Огнян Драганов и състава на Старозагорска опера, на чиято сцена Беса израсна още повече и сигурно и за всички нас, които сме били и ще бъдем нейни почитатели, съдници и спътници в живота ѝ. И съм убедена, че за нея България ще бъде винаги дълбоко скътана в сърцето и с много благодарност."

Калуди Калудов
"Михайло Малафи е един невероятен талант, който никога не е бързал да прави голяма кариера, за каквато е роден. Гласът му е богат на тембри лиричен тенор, който с времето ще се трансформира в един от най-търсените драматични тенори. Това ще му позволи да изпее роли, които изискват повече плътност и гъстота в звукоизвличането. Легатото, с което разполага, може да бъде сравнено само с това на най-великите тенори на съвремието.

Срещнахме се случайно – участвахме на един и същи фестивал в Бялисток в Полша. Там се запознахме, а месец по късно Михайло дойде на първия си майсторски клас с мен. Скромно момче от Украйна и не беше трудно да разбера, че няма как да си позволи каквато и да е такса. Той беше моя избраник и аз вече виждах докъде може да стигне този изключително талантлив млад човек.

След третия майсторски курс го заведох на конкурса "РЕШКЕ" в Ченстохова, Полша. Там спечели първа награда. След това победи на конкурса в Минск, Беларус и стана лауреат на международния конкурс в Сеул. Последваха успешни дебюти в различни роли, които подготвяхме заедно: Алфред от "Травиата", Рикардо от "Бал с маски", Ленски от "Евгений Онегин", Рудолфо от "Бохеми", Херцогът на Мантуа от "Риголето". Освен в Полша, Украйна и Беларус Михайло Малафи гостува и в България – в Софийската опера като Алфред и на сцената на Старозагорската опера – в ролите на Алфред и Рудолфо. Щастлив съм, че ще бъдат заедно с Беса в спектакъла на Старозагорската опера на операта "Бохеми" в Народния театър в София. Бях член на журито на конкурса в Панагюрище и познавам това красиво и талантливо създание Беса. Поздравления за нейната учителка, с която съм имал честта да пея на една сцена! С Христина сега ще имаме друго преживяване и то е различно от това да мислиш само за своята роля. Но е много хубаво това чувство, вълнението, трепетите…Само ние, които сме се посветили на вокалната педагогика с цялата си душа, знаем каква е радостта да отглеждаш децата си – певци и да им помагаш да направят правилния избор и да вървят напред стъпка по стъпка. И какъв житейски подарък е да те намери твоят талантлив ученик!"

Сподели в: