Бернард Вербер: Империята на ангелите

"Смъртта. Иска ни се да не съществува. Но всъщност, слава Богу, че я има. Защото най-страшното, което може да ни се случи, е да останем безсмъртни.“
Източник: произволно избран отговор от блицанкета

С идеята, че смъртта не е краят, в първата книга на Бернар Вербер задаваща въпроси за отвъдното, религиите и нагласата на обществото към смъртта –  „Танатонавтите“,  група френски учени се отправят на пътешествието на живота си в търсене на континента на мъртвите.

Вторият том – наградената с приза „Жул Верн“ книга „Империя на ангелите“ проследява живота на главния герой-танатонавт Микаел Пенсон, който след трагичен инцидент се озовава в отвъдния свят и преминава на следващото ниво на съществувание – превръща се в ангел-пазител.

В типичния за Бернар Вербер енциклопедичен стил, който много от читателите познават от превърналите се в бестселъри –  „Мравките“  и „Денят на мравките“, „Империята на ангелите“ дава „отговори“ на хиляди въпроси, вълнуващи човечеството от векове – „Има ли живот след смъртта?“, „Какво представлява раят?“, „Какво се случва с душите?“, „Ако сме били грешници – какво ни очаква?“ и дори отваря врати към другата страна на „барикадата“ – светът на ангелите и тяхното мнение за хората.

Детайлно пътешествие из тайните на Рая – от процеса на зачатието до премерването на греховете на човешките души, книгата ни предоставя един по-особен поглед, базиран на митовете и легендите на нашата цивилизация за живот след смъртта.

ИК „Колибри“ 2008

 

Сподели в: