Бернардо Бертолучи със своя звезда на Алеята на славата

Известният италиански режисьор Бернардо Бертолучи ще получи своя звезда на холивудската Алея на славата.

Звездата на 67-годишния режисьор ще бъде открита на 19 февруари по време на представяне на италианското кино в Лос Анджелис, предшестващо наградите "Оскар".

С това отличие Бертолучи ще се присъедини към останалите големи италиански имена като Рудолф Валентино, Ана Маняни, Артуро Тосканини, Енрико Карузо и София Лорен, които също имат звезди на Алеята на славата.

Барнардо Бертолучи е роден на 16 март 1941 г. в Парма, Италия. Той е син на италианския поет Атилио Бертолучи. Започва да пише стихове още на 15 години и скоро печели няколко престижни награди. Завършва литература и философия. След това отива в Рим, където е помощник на Пиер Паоло Пазолини във филма "Безделник" през 1961 г. На 21 години заснема първия си филм "Сухата кумица".

През 1972 г. заснема "Последно танго в Париж" с участието на чуждестранни актьори в главните роли (Марлон Брандо, Мария Шнайдер). Филмът се счита за скандален, с оглед на секс-сцените, които съдържа. След първата му прожекция в Ню Йорк е цензуриран както в САЩ, така и в Италия. От 1976 г. до 1981 г. е спрян от екрана.

Неговият филм "Последният император" спечели 9 награди "Оскар" през 1987 г., включително за най-добър режисьор. През 80-те години той получава още два „Оскар"-а за най-добър режисьор с "Чай в пустинята" и с "Малкият Буда". В "Малкият Буда" разказва историята на принц Сидхарта преплетена с идеята на будистите за прераждането.

След това Бертолучи се връща към интимната тематика от по-рано. През 1996 г. заснема "Открадната красота", последван и от последният му филм "Мечтатели".

През септември 2007 г. Бертолучи получи "Златен лъв" за цялостна кариера на кинофестивала във Венеция.

Сподели в: